Pašalić pokrenuo kontrolu rada zatvora i škole povodom slučaja nestale devojčice

Izvor: RTS, 27.Dec.2019, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić pokrenuo kontrolu rada zatvora i škole povodom slučaja nestale devojčice

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je saopštio da je, povodom slučaja nestale devojčice iz okoline Niša, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupke kontrole rada državnih organa kako bi utvrdio eventualne nepravilnosti koje su dovele do događaja koji danima uznemirava javnost.
Zoran Pašalić je saopštio da informacije u medijima upozoravaju na niz propusta koji se odnose na sistem zaštite bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dece i nedoslednosti u zakonskim rešenjima koje su, kako se navodi, dovele do toga da 20. decembra u jutarnjim satima na oko 500 metara od kuće i na putu za školu nestane devojčica, za kojom traga oko 500 policajaca.

"S obzirom na to da se nestanak devojčice dovodi u vezu sa licem koji je otpušteno sa izdržavanja kazne zatvora, Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija", piše u saopštenju.
Iz službe Zaštitnika građana navodi se da je Pašalić zatražio informaciju da li je zavod u kojem je lice izdržavalo kaznu zatvora, u zakonom predviđenom roku, obavestio nadležnu policijsku upravu o njegovom otpuštanju sa izvršenja kazne.
Takođe, kako u dopisu stoji, potrebno je da se dostavi informacija kojoj policijskoj upravi ili policijskoj stanici je takva informacija dostavljena.
"Imajući u vidu ozbiljnost i težinu informacija koje su mediji do sada objavili, Zaštitnik građana je danas pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada i osnovne škole koju devojčica pohađa, radi utvrđivanja činjenica o postupanju ustanove i zatraženi su odgovori na pitanja kada i sa kim je ustanova uspostavila komunikaciju 20. decembra kada se devojčica nije pojavila na nastavi", navodi se u saopštenju i dodaje se da je rok za odgovor oba organa 15 dana.
U narednom periodu Zaštitnik građana će preispitati normativni okvir koji se odnosi na obavezan upis u poseban registar lica koja su izvršila krivična dela nad maloletnim licima, izjavio je Pašalić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Jovanović pušten na slobodu po isteku kazne"

Izvor: RTS, 27.Dec.2019

Povodom saopštenja Zaštitnika građana da je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u vezi sa slučajem nestale devojčice u okolini Niša, Uprava je večeras saopštila da je zatvor u Nišu postupio u skladu sa zakonom prilikom otpuštanja iz zatvora...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.