Izvor: B92, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parole mržnje na stadionima

Beograd, Novi Pazar -- U evropskoj nedelji borbe protiv rasizma na fudbalskim manifestacijama u Srbiji privedeno je skoro 300 navijača za izazivanje mržnje.

Beogradska policija je juče privela 152 navijača fudbalskog kluba Rad zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti. Pripadnici navijačke grupe "Junajted fors" tokom utakmice uzvikivali su slogane "Nož, žica, Srebrenica" i "Srbija Srbima, napolje s Turcima". Među uhapšenima je 47 maloletnika, a policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je odredila 48-časovni pritvor šestorici navijača.

Samo nekoliko dana ranije, navijači Borca, s belim kapama i natpisima "Kju kluks klan", na rasnoj osnovi su u Čačku vređali fudbalera Borca iz Zimbabvea.

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović izjavio je za B92 da je zabrinut zbog takvog ponašanja mladih ljudi, za koje kaže da su "zalutali i ispušteni u nekom procesu vaspitanja". Vuksanović kaže da državni organi moraju da reaguju odlučnije kako se ne bi ponavljali rasistički ispadi na utakmicama.

"Bez stroge reakcije pravosudnih organa, brzog postupka i strogih kazni, ne može da se očekuje uspostavljanje reda. Ne treba izmišljati i nagađati šta bi bio lek - treba primeniti ono što je ceo svet primenio u borbi protiv apsolutno iste pojave, koja je očigledno svojstvena mnogim društvima", rekao je Vuksanović.

"Bukvalno shvatanje odredbi novog ustava"

Sandžačka demokratska partija i Stranka za Sandžak osudile su incidente u Nišu na fudbalskoj utakmici Rad-Novi Pazar. Potpredsednik SDP Mujo Muković rekao je da su za incidente odgovorni državni organi koji moraju istovetno da štite sve građane.

"Neki su bukvalno shvatili odredbe ustava, po kom je ovo država samo srpskog naroda, a mi apelujemo na državne organe da inspiratori tog događaja budu privedeni", rekao je Muković.

Stranka za Sandžak je u saopštenju za javnost ocenila da događaji u Beogradu i Nišu nisu samo hir huligana, već ogledalo društva i države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.