Parlament uštedeo 260 miliona dinara

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 20.Apr.2010, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament uštedeo 260 miliona dinara

BEOGRAD - Skupština Srbije je, od planiranih oko 1,5 milijardi dinara, u 2009. godini potrošila oko 1,3 milijarde dinara, što znači da je protekle godine najviše zakonodavno telo uspelo da uštedi oko 260 miliona dinara, rečeno je na jučerašnjoj sednici skupštinskog Administrativnog odbora.

U izveštaju o rashodima za rad Skupštine Srbije u 2009. godini, koji je generalni sekretar parlamenta Veljko Odalović predstavio tom odboru, navedeno je da je od ukupne sume za prošlu godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za lične rashode i troškove poslanika bilo opredeljeno oko 703 miliona dinara, od čega je potrošeno oko 631 milion dinara, a za rad skupštinskih stručnih službi oko 863 miliona dinara, od čega je potrošeno oko 673 miliona dinara.

Za plate i dodatke narodnim poslanicima utrošeno je skoro 300 miliona dinara, za parkiranje 1,3 miliona dinara, za naknade za odvojen život i smeštaj četiri miliona dinara, poslanički dodatak 136 miliona dinara, za usluge komunikacija 118.000 dinara, a za reprezentaciju dva miliona dinara.

Za putovanja u zemlji i inostranstvu izdvojeno je ukupno 137 miliona dinara, od čega je za isplatu dnevnica, naknadu troškova prenoćišta i putnih troškova za dolazak na sednice Skupštine utrošeno 115 miliona dinara, a za troškove dnevnica na službenom putu u inostranstvo 22 miliona dinara.

Kada je reč o troškovima stranaka, Demokratska stranka, koja ima 64 poslanika, potrošila je 161,6 miliona dinara, SRS 142 miliona dinara, a DSS 54 miliona dinara, kao i klub "Napred, Srbijo"...

Kada su u pitanju sredstva za stručne službe, najviše je potrošeno za plate i to 286 miliona dinara, zatim za stalne troškove 80 miliona dinara, dok je za usluge po ugovoru potrošeno 35 miliona dinara, a za troškove putovanja 10 miliona dinara.

Za rekonstrukciju sale u Domu Narodne skupštine i kabineta predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović, tekuće održavanje birotehničke opreme, liftova, protivpožarnih uređaja i aparata potrošen je 41 milion dinara, dok je za klimatizaciju, ventilaciju, grejanje i dekorativno osvetljenje zgrade na Trgu Nikole Pašića potrošeno blizu 53 miliona dinara.

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović istakao je da je ušteda od oko 260 miliona dinara u 2009. godini rezultat mera štednje koje je taj odbor preduzimao u pogledu smanjenja troškova plata i prevoza poslanika, ukidanja dnevnica, parkiranja, korišćenja mobilnih telefona.

Konstantinović je istakao da je u 2009. godini ostvarena značajna ušteda, s obzirom na to da je parlament zasedao 160 radnih dana, održao 29 sednica i doneo 328 zakona i drugih akata, što je u odnosu na 2008. godinu tri puta više tačaka dnevnog reda i duplo više sednica.

Prema njegovim rečima, prosečan dnevni trošak za dolazak poslanika na sednicu iznosio je 718.000 dinara, što je u odnosu na 2008. godinu duplo manje novca.

On je najavio da će Odbor nastaviti primenu mera štednje, u okviru čega će reprezentacija biti ograničena na službene sastanke sa trećim licima koja dolaze van Skupštine, ali i detaljno i precizno uređenim pravom korišćenja skupštinskih službenih vozila, dok je Odalović istakao da će još veće uštede biti učinjene uvođenjem elektronskog parlamenta.

Administrativni odbor nije imao kvorum za odlučivanje o izveštaju o rashodima parlamenta u 2009. godini, a o njemu će se, kako je Konstantinović najavio, izjasniti na sledećoj sednici.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.