Parastos za žrtve NDH

Izvor: RTS, 30.Jul.2016, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parastos za žrtve NDH

U crkvi Svetog Marka u Beogradu prvi put je služen parastos povodom 75 godina od genocida nad Srbima u NDH. Organizatori, Udruženje Srba iz Hrvatske podsećaju da je na današnji dan 1941, u Glinskoj crkvi ubijeno više od 1.500 Srba.
Iz udruženja Srba iz Hrvatske napominju da je pomen održan za sve stradale Srbe u NDH od 1941. godine do kraja Drugog svetskog rata i dodaju da ovaj pomen ima i politički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << cilj.

Milojko Budimir iz Udruženja Srba iz Hrvatske naglašava da u poslednje vreme u Hrvatskoj iznova oživlja ideologija za koju se mislilo da je prošlost.
"Oni koji bi trebalo da su ratni zločinci, proglašavaju za svece. Evo to nas je na neki način motivisalo da dodatno izvršimo pritisak da Skupština Srbije konačno donese rezoluciju", navodi Budimir.
"Ako Srbija ne donese rezoluciju, kako možemo od drugih da očekujemo da priznaju da je bio genocid", ističe Budimir.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija i Hrvatska - burno uoči godišnjice "Oluje"

Izvor: RTS, 30.Jul.2016

U danima sve zategnutijih odnosa na relaciji Beograd-Zagreb, razmene protestnih nota i događaja koji rehabilituju ustaštvo, Srbi iz Hrvatske sećaju se stradalih sunarodnika u vreme NDH. Jedni se sećaju 5. avgusta 1941, svi zajedno, 5. avgusta 1995. Hoće li dvadeset prva godišnjica obeležavanja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.