Papirologija i dečiji dodaci

Izvor: B92, 24.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papirologija i dečiji dodaci

Beograd -- Do 31. avgusta ove godine podneto je više od 9.000 zahteva za dobijanje dečjeg ili roditeljskog dodatka.

Ipak, mnogi roditelji često su obeshrabreni jer moraju da provedu nekoliko dana sakupljajući dokumentaciju neophodnu za podnošenje zahteva. Roditelji, ukoliko konkurišu za ove vrste pomoći, moraju da provedu nekoliko dana u sakupljanju dokumentacije neophodne za podnošenje zahteva.

Vesna Nenadović samo je jedna od 16.000 majki koje godišnje na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teritoriji Beograda konkurišu za dobijanje dečjeg ili roditeljskog dodatka, ali ona je od toga odustala.

Papirologija koja je neophodna da bi porodice dobile pomoć podrazumeva podnošenje različitih dokumenata koji se izdaju na nekoliko mesta.

"U opštini Savski venac su krštenice, fotokopije ličnih karti, pa opštini mojoj, Čukarica, gde živim... Znači, gomila, otprilike nekih 16, 17 papira, ne znam tačno, ali toliko", priča ona.

"Naravno da nije jednostavna procedura, to svi znamo, svako ko je bar ličnu kartu izvadio zna šta sve treba i koliko se sve čeka i koliko koštaju te takse i koliko je ta papirologija komplikovana i sve to kad treba ponoviti kao što su oni meni rekli", kaže ona.

"Definitivno smo odustali. Iz tog razloga što je to komplikovano", kaže ona.

Roditeljski dodatak je vrsta pomoći kojom država pokušava da podstakne natalitet, dok je dečji dodatak pomoć porodicama koje žive u težim ekonomskim uslovima.

Podnošenje dokumentacije za bilo koju od ove dve vrste pomoći zahteva prikupljanje mnogih dokumenata – sedam za roditeljski, dok je za dečji dodatak potrebno 11, a u nekim slučajevima i po 20 papira.

"Samo za prvo podnošenje zahteva, gde se pored ovih osnovnih dokumenata, pogotovo mogu da kažem kod dečijeg dodatka, ne treba da budu sveži dokumenti, mogu da budu iz ranijih godina, to sve imamo u kući, jedino što se vadi za prvo podnošenje je poresko uverenje, evidencija stanovanja i rođenja i dokaz iz firme o zaradi", navodi međutim Radomir Janić, pomoćnik gradskog sekretara za socijalnu i dečiju zaštitu.

Roditeljski dodatak može dobiti svaka majka koja je državljanka Srbije, sa ovdašnjim prebivalištem, koja ima osiguranje kod Republičkog zavoda za zdravstvenu zaštitu i koja preda zahtev u roku od tri meseca od rođenja deteta.

Dečji dodatak mogu dobiti one porodice koje dokažu da im mesečna primanja po članu domaćinstva nisu veća od 5.000 dinara.

Papiri koji se prilažu uz zahtev neophodni su upravo da bi roditelji dokazali da ispunjavaju uslove za konkurs, kaže Janić.

"Ne možete da na osnovu jednog ulaska u neku bazu podataka vidite materijalni položaj građanina, onda i ne bi morao da se donosi ovako veliki broj papira", kaže on.

"Sve dok je to tako, mi moramo da vršimo proveru i ne verujem da bi iko od poreskih obveznika bio zadovoljan kad bi se to davalo bez ikakve provere, ipak je u interesu da to dobije onaj kome zaista treba i da je to dokazano validnim ispravama", kaže on.

Dečji dodatak iznosi 1.800 dinara mesečno, dok se roditeljski dodatak za prvo dete dobija jednokratno i iznosi 21.350 dinara.

Za drugo, treće i četvrto dete svota se isplaćuje mesečno u periodu od dve godine i iznosi 88.083 dinara za drugo dete, 150.546 dinara za treće i 211.391 dinara za četvrto dete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.