Paori ne čitaju konkurse na Internetu

Izvor: Politika, 16.Mar.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paori ne čitaju konkurse na Internetu

Zbog konkursa objavljenog samo na internetu i u novosadskom „Dnevniku” staračkim domaćinstvima u Vojvodini podeljen samo jedan umesto sedamdeset miliona dinara

Zrenjanin – Mada je pokrajinska vlast namenila vojvođanskim ostarelim paorima 70 miliona dinara nepovratne pomoći, za prošlu godinu,biće im podeljen samo jedan milion. Kako tvrde u Banatu, glavni razlog je što vremešni ratari nisu ni znali za tu mogućnost, a dat im je i nerazumno kratak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rok. Namenjena sredstva, koja imaju za cilj i da podstaknu obradu zemlje, biće prenesena u ovu godinu.

Konkurs, po kome bi izdavanje zemlje u najam staračkim domaćinstvima bilo dotirano sa po pet, osam i deset hiljada dinara po hektaru,bio je otvoren svega petnaestak dana u decembruprošle godine, a bio je objavljen samo u listu „Dnevnik" i napokrajinskom sajtu!Sada se seljaci žale da nisu gledali u kompjuter pa nisu ni znali da treba da konkurišu,a ako je neko i saznao nije imao vremena da sakupi dokumentaciju. Naime, na tom „hitnom" konkursu trebalo je da prilože devet različitih potvrda od kojih se neke moraju čekati i po nekoliko dana. Osim toga, iznemogli ratari koji ne mogu da obrađuju svoju zemlju pa su rešili da je izdaju, pre eventualnog aranžmana s pokrajinom, morali su da raskinu ugovore sa Ministarstvom poljoprivrede koje im je, doduše neredovno, doplaćivalo izdavanje zemlje.

Sve u svemu, oni kojima je bilo namenjeno 70 miliona dobiće samo jedan milion jer ih se nije kandidovalo dovoljno. Retko ko od mogućih korisnika ove pomoći, a za sve je uslov da su stariji od 65 godina, čita novine. Da se ne pominje da oni u tom životnom dobu uopšte ne koriste Internet. S ratarima su vlasti uvek do sada komunicirale direktno, na sastancima, plakatima po selima gde meštani uvek znaju gde se nalaze.

Praksa da država dopunjava arende uvedena je zbog toga što je iznajmljivanje zemlje jeftino i što su paorske penzije simbolične (u proseku oko pet hiljada) pa se dogodilo da seljaci koji su se ceo život bavili teškom zemljoradnjom u starosti nemaju od čega da žive.

Kako saznajemo u Sekretarijatu za poljoprivredu AP Vojvodine novac namenjen za ove svrhe u prošloj biće prenesen u ovu godinu, a biće raspisan i novi konkurs.

Đ. Đukić

[objavljeno: 17/03/2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.