Panteri u Filharmoniji

Izvor: Politika, 24.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panteri u Filharmoniji

Orkestar uz čiju su se pesmu opijale i bančile najpoznatije ličnosti sa srpske političke, sportske i kriminalne scene sviraće u koncertnoj dvorani klasične muzike za obnovu čuvenog splava koji je izgoreo u požaru

Užurbano se pripremajući da do sledećeg Đurđevdana obnove svoju drvenu boemsku palatu, koja je u decembru prošle godine pretvorena u zgarište, vlasnici splava „Crni panteri” najavljuju da će uskoro organizovati pohod i na Beogradsku filharmoniju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Orkestar, uz čije pesme su se opijale i bančile najpoznatije ličnosti sa srpske političke scene, ali i slavni sportisti, raznorazni predstavnici domaćeg i stranog džet-seta, pa i kriminalci, navijači i ko zna ko još – srešće se tako sa svojim prijateljima, umesto u svojoj bazi na obali Ade Ciganlije, usred dvorane u kojoj se izvodi klasična muzika.

– Dogovorili smo se direktorom Filharmonije Ivanom Tasovcem da pod krovom ovog zdanja 26. februara održimo koncert, a prihod ćemo uložiti u obnovu naše izgorele kafane. Biće nam zanimljivo da sviramo u novom ambijentu, da preselimo onu atmosferu po kojoj smo poznati na ovakav teren – planira u razgovoru za „Politiku.zip” svoj budući nastup vođa grupe „Crnih pantera” Toma Jovanović, u beogradskim kafanskim krugovima poznat i pod umetničkim nadimkom Džipsi Pavaroti.

Ne hajući mnogo zbog globalne ekonomske krize, admiral posade, koja je na svoj šleper, privezan za blatnjavu obalu Ade okrenutu prema novobeogradskim blokovima, privlačila širom sveta poznate muzičare i uvodila ih u tajne romskog melosa, nada se da će svoju plutajuću krčmu „ako Bog da”, obnoviti do 6. maja.

– Polako podižemo „Pantere” iz pepela, ali ćemo ih preurediti tek toliko da bismo malo proširili kapacitet. Bilo bi smešno da sada izgradimo neki bleštavi restoran, koji neće ličiti na ono što se nekada ovde nalazilo. Dok restauracija ne bude završena, odlučili smo da sviramo u komšiluku, u kafani na vodi koja se nalazi odmah pored naše, ali kao i ranije često posećujemo druga prestonička boemska stecišta i zabave naših zemljaka u inostranstvu. Zato orkestar broji 18 članova, snalazimo se, menjamo, podeljeni smo u timove, jer i dalje imamo mnogo posla – objašnjava Džipsi Pavaroti, koji je sa kolegama iz svoje grupe nedavno nastupio i na proslavi 105. rođendana „Politike”.

Pozivajući prijatelje da pomognu u obnavljanju „Crnih pantera”, Toma Jovanović se priseća koga je sve gostio i uz pesmu opijao u svojoj plovećoj koncertnoj sali. U početku, to je bila tajna, ali se po Beogradu brzo pročulo gde se uveče zabavljaju predsednici, premijeri, ambasadori, estradne, sportske i druge zvezde, ali i mračni ljudi iz podzemlja, pripadnici navijačkih formacija... Zajedničko za sve njih jeste lumpovanje do zore i padanje u trans usred birtije iznad Save, uz narodnjačke stihove u interpretaciji Tome i njegove družine.

– Od poznatih gostiju prošle godine izdvajam dolazak grupe „Polis”, čiji su članovi posle koncerta u Beogradu svratili do nas. Podučavali smo ih našoj muzici, a njihov bubnjar Stjuart Koplend je u jednom trenutku, umesto palica, dograbio naše zlatne kašike i cele noći ritam održavao escajgom. Udarao je tako da su se kašike potpuno deformisale, ali je obećao da će mi poslati novi komplet, mada to još nije učinio – otkriva Džipsi Pavaroti, dodajući da je jazbinu „Crnih pantera” posetio i čuveni pevač romske muzike Pako de Lusija, koji se odmah uklopio u Tomin orkestar.

U toku noći pre nego što je splav izgoreo, na splavu je oproštajno veče organizovao bivši hrvatski ambasador u Beogradu Tonči Stančić, pred odlazak na novo radno mesto u Sarajevo. „Sreća, pa smo kafanu napustili samo nekoliko sati pre požara, tako da niko nije nastradao. Od najpoznatijih srpskih političara jedino nisam svirao Slobodanu Miloševiću” – dodaje Toma Jovanović.

Valja podsetiti da je ranije kroz jednu od najpoznatijih krčmi na obali „beogradskog mora”, među mnogima, prošao i fudbaler Mateja Kežman, koga su u zoru, ispratili pravo u Madrid, dok je slavni svetski dirigent Zubin Mehta nekadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici rekao da bi rado bio gost na njegovoj večeri, ali da ima neizostavne obaveze i otišao da diriguje „Crnim panterima”.

– Zanimljivo je da nam se političari i diplomate sada češće javljaju od sportista, pitajući da li nam je potrebna pomoć oko obnove splava – zaključuje Džipsi Pavaroti.

Nikola Belić, Politika ZIP

[objavljeno: 25/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.