Panonski vašar u Vrbasu

Izvor: Politika, 24.Sep.2012, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panonski vašar u Vrbasu

Na 34. festivalu folklornih tradicija Vojvodine, 68 amaterskih kulturno-umetničkih družina sa oko 1.500 učesnika predstavilo raznolikost etno-muzikološkog nasleđa ovog dela Srbije

Vrbas – Od petka po podne do nedelje duboko u noć, u Vrbasu je trajala maratonska revija izvornog etno-muzikološkog nasleđa svih većih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji Vojvodine. Održan je 34. festival folklornih tradicija ove pokrajine „Panonski vašar“, uz atraktivne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << programe 68 amaterskih kulturno-umetničkih društava sa preko 1.500 učesnika, što je rekordan broj u istoriji postojanja ove manifestacije.

Na prostranoj pozornici u Velikoj dvorani Centra za fizičku kulturu, kroz zanimljive koreografije – scenske prikaze drevnih svadbarskih i žetelačkih običaja, nadigravanja mlađarije u kolu, devojačka i momačka natpevavanja na poselima, uz zvuke starih narodnih instrumenata – predstavljeno je autentično i raskošno duhovno i kulturno bogatstvo ovog dela Srbije. Takvu etničku prepletenost folklornih i muzičkih tradicija, kako reče Savo Mučibabić, predsednik Saveza amatera Srbije, ne poznaje nijedan kulturni prostor u Evropi.

– Ovaj festival odslikava svu raznolikost kulturne mape Vojvodine, poznate u svetu po svojoj višenacionalnoj i multikonfesionalnoj skladnosti. Na jednom mestu okupljeni su čuvari tradicije Srba starosedelaca u Vojvodini, pa njihovih sunarodnika sa raznih strana nekadašnje Jugoslavije, kojima je sticajem okolnosti ovaj deo Srbije postao drugi zavičaj, kao i brojnih nacionalnih manjina koje baštine kulturu svojih matičnih država – kaže Mučibabić, nagoveštavajući da ova manifestacija treba da dobije međunarodni karakter, sa učešćem kulturno-umetničkih društava iz svih zemalja u okruženju iz kojih vodi poreklo znatan deo stanovništva Vojvodine.

Prema oceni koreografa Ljubomira Vujčina, rukovodioca Folklornog ansambla „Vrbas“, ovakve smotre su najbolji pokazatelji da se sve veći broj mladih, „s puno entuzijazma i ljubavi“, kroz igru, pesmu i muziku, posvećuje „čuvanju od zaborava i afirmaciji istinskih vrednosti i tradicije“.

Kao i prethodnih pet godina, koliko su Vrbašani već domaćini Festivala, priređene su izložbe starih zanata i narodnih rukotvorina, a na nekoliko štandova posetioci su imali priliku i da probaju raznovrsne specijalitete tradicionalnih jela. Posebnu pažnju učesnika i brojnih gostiju 34. festivala folklornih tradicija Vojvodine, privukao je koncert našeg Nacionalnog ansambla „Kolo“.

Na kraju, prema stručnoj proceni mr Gordane Roganović, etno-muzikologa i Slobodanke Rac, koreografa, odabrani su i predstavnici Vojvodine na predstojećoj Smotri folklornih tradicija Srbije, sledećeg meseca u Topoli. To su SKUD „Izvor“ iz Stanišića (koreografija „Običaji iz Bukovice“), Dom kulture iz Ruskog Krstura (Muška pevačka grupa), KUD Gerontološkog centra u Zrenjaninu (Ženska pevačka grupa), KUD „Marko Orešković“ iz Bačkog Gračaca („Običajne igre“), KUD „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove (Slovačka ženska izvorna grupa) i KUD „Srbija“ iz Kule („Svadbeni običaj“).

Petko Koprivica

objavljeno: 25.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.