Izvor: B92, 01.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pandemija žute groznice?

Singapur -- U svetu se širi epidemija denge, žute groznice, pošto su komarci koji je prenose postali imuni na insekticide.

Naučnici na skupu u Singapuru upozoravaju da su se komarci prilagodili gradskim uslovima. "U pitanju je globalna pandemija", izjavio je Đuan Gabler, upravnik azijskog Instituta za tropske bolesti. Simptomi denge su visoka temperatura, mučnina, jake glavobolje i bolovi u mišićima i zglobovima. U najtežem slučaju može da dođe do unutrašnjeg krvarenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mozga. Za sada ne postoji lek ili vakcina protiv te bolesti.

U Singapuru je od početka godine registrovano više od 11.000 inficiranih, više u odnosnu na prethodnu godinu kada je ih je obolelo oko 9.500. U susednoj Maleziji ima skoro 28.000 zaraženih, odnosno 25 odsto više nego prethodne godine.

"Komarci, 'denga gerilci', su najnoviji svetski neprijatelji", rekao je Pol Reter, stručnjak za infektivna oboljenja iz Instituta Paster u Parizu.

Stručnjaci navode da se povećava broj obolelih pošto je virus mutirao i poseduje "veći potencijal" za širenje epidemije. Prema rečima specijalista, dve i po milijardi ljudi širom sveta može dobiti dengu zbog zaraženih komaraca. Pored denge, komarci prenose i malariju i encefalitis.

Komarci su najpre bili prisutni u džunglama i tropskim predelima, ali su počeli da se adaptiraju i na urbane uslove, rekli su naučnici i dodali da bi uništenjem komaraca mogao da se smanji broj inficiranih. Gabler je rekao da su sada insekticidi manje efikasni protiv komaraca jer su postali imuni na hemikalije i dodao da bi trebalo razviti druge metode uništenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.