Pančićeva omorika ponos Tare

Izvor: RTS, 21.Apr.2014, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančićeva omorika ponos Tare

Kopaonik i Taru, više od lepote kojom plene, spaja ime velikana naše nauke - osnivača i prvog predsednika SANU, pedagoga i čuvenog botaničara Josifa Pančića. Neumorni istraživač je, po sopstvenoj želji, sahranjen na Kopaoniku, a njegova otkrića su Tari i Srbiji obezbedila posebno mesto u svim atlasima svetske flore.

Omorika, živi fosil, ostatak drevne tercijarne flore Evrope, za koju je Pančić saznao slučajno, u užičkom kraju, i prema granama koje je dobio shvatio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je to četinar drugačiji od svih poznatih. U potrazi za takvim stablom, prepešačio je Taru u nekoliko navrata, rešen da otkrije misteriju te ledene lepotice.

Na čitavoj planeti, omorika je uspela da preživi ledeno doba samo u ovom delu Srbije, a Pančić ju je posle 20 godina upornog traganja pronašao u Zaovinama, na Tari.

Odmah po objavljivanju otkrića, u naučnim krugovima je počelo osporavanje te nove vrste, ali je ubrzo dokazano da je srpski naučnik u pravu, i omorika je po njemu dobila ime. Za nju se kaže da je kraljica svih endemiteta Evrope, a među 1.000 vrsta flore Tare ona zauzima počasno mesto.

"Takođe je i relikt, jer se ona jedino ovde očuvala", kaže Milica Tomić iz Nacionalnog parka "Tara".

Omorika je tako postala simbol Tare, a Tara simbol prirodnog bogatstva Srbije. Pančić ga je neumorno istraživao govoreći da se ljubav i poštovanje prema otadžbini iskazuju dubokim poznavanjem i proučavanjem njenih vrednosti. On je otkrio 102 i opisao više od 2.000 biljnih vrsta.

"Neke od tih vrsta su poznate široj javnosti i priznate su kao tkz. dobre vrste, a dobar deo vrste nije priznat i radimo na tome da one budu valorizovane na pravi način", kaže Snežana Vukojičić iz Instituta za botaniku.

Zahvaljujući njemu, tadašnja Srbija, tek oslobođena od petovekovnog ropstva, uključila se u svetske naučne tokove. Osnovao je botaničku baštu u Beogradu, bio vrstan pedagog - a svojim naučnim radom stekao najveća priznanja u Srbiji i svetu. Umro je 1888. godine, sahranjen na vrhu Kopaonika - naravno, u kovčegu od stabla omorike.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.