Izvor: B92, 09.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Žrtve požara nemaju kuda

Pančevo -- 18 dana posle požara u Pančevu, u kojem su život izgubile četiri osobe, stanari su raseljeni jer nemaju osnovne uslove za život

Zgrada u Ulici Moše Pijade 115 i dalje nema struju, a kanalizacione cevi, koje su se zbog visoke temperature istopile, nisu zamenjene. Iako ne smeju da koriste ni vodu, u zgradi ipak živi nekoliko porodica koje nisu imale kuda.

Boško Vuličević, koji je u požaru izgubio ćerku Silviju i dvogodišnju unuku Elenu, sada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabrinut šta će biti sa nekadašnjim komšijama njegovih najmilijih.

"Da bi se shvatila veličina ove tragedije, obično pričamo o onima koji su najviše pretrpeli, a to je moja porodica, ćerka i unuka, i supruga, koja to ne može da preboli. Radi se o velikom broju porodica - 28, od kojih je sedam najdirektnije ugroženo. Tih 28 porodica i broj članova koji u njima živi, stvara jednu cifru od možda stotinak ljudi koji u ovom momentu ne žive normalno - niti imaju struju, niti mogu da funkcionišu onako kako su pre toga funkcionisali. Tako da je situacija dosta teška i očito da svako ko može da pomogne da se ubrza sanacija svega toga bi bila od velike pomoći”, kaže Boško Vuličević.

Milosav Milojević, invalid prve kategorije, morao je da ostane u stanu na četvrtom spratu i jedan je od najugroženijih stanara koji nije imao kuda da ode.

"Ima ih još koji tu žive. Jedna porodica je sa hendikepiranim detetom, imam i komšinicu koja je invalid, ima nas ukupno osmoro koji smo tu non-stop", rekao je Milojević.

Predsenik skupštine stanara sklopio je ugovor sa Direkcijom za izgradnju i uređenja Pančeva i otvorio račun u banci na koji se mogu uplaćivati sredstva za sanaciju zgrade.

Prema trenutnim procenama, za čišćenje zgrade od toksičnih materijala i gareži potrebno je oko pola miliona dinara.

"Prethodno rukovodstvo, sa gospodinom Mikovićem i Tomovićem, obećalo je da će opština da donira deo sredstava, a deo osiguravajuća društva. Za ostatak su neophodne donacije, ili ćemo videti sa Direkcijom da plaćamo na rate", rekao je predsednik kućnog saveta zgrade Radosav Šoškić.

U preduzeću "Elektrovojvodine” navode se da će struja biti priključena kada budu završeni svi radovi na sanaciji zgrade i kada skupština stanara pribavi odgovarajuće potvrde da su električne instalacije spremne za upotrebu.

Izveštaj od dežurnog istražnog sudije o uviđaju je završen i prosleđen tužilaštvu, kao i obdukcioni zapisnici.

Ako svoja obećanja ispune svi koji su ih dali, stanari iz Ulice Moše Pijade 115 vratiće se u stanove u narednih mesec dana.

Žiro-račun na koji se može uplatiti pomoć za obnavljanje zgrade otvoren je u "Privrednoj banci AD Pančevo", račun broj: 305-0010000005265-16, primalac: Skupština stanara Moše Pijade 115.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.