Izvor: B92, 07.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Prestanak opasnosti

Pančevo -- Sirene za prestanak hemijske opasnosti oglasile se u 12.40h pošto je vrednost benzena pala na 4 mikrograma po metru kubnom vazduha.

Jutros su zbog naglog rasta zagađujućih materija u vazduhu u Pančevu ponovo uključene sirene za hemijsku opasnost. Prema podacima Opštinskog sistema za praćenje aerozagađenja, koncentracija benzena je posle 7 sati naglo skočila na oko 118 mikrograma, a toluena na 138 mikrograma po kubnom metru vazduha.

Direktor republičke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Uprave za zaštitu životne sredine Miroslav Nikčević izjavio je da su inspekcijske službe utvrdile da je krivac za zagađenje prethodnih dana Petrohemija.

"Protiv odgovornih lica u fabrici biće podnete krivične prijave zbog zagađenja i skrivanja informacija od javnosti o zagađenju, a uručeno im je rešenje da do večeras u 20 časova moraju obustaviti sve aktivnosti u delu fabrike koji uzrokuje zagađenje", rekao je Nikčević u skupštini opštine Pančevo.

Nikčević je danas ranije rekao za B92 da je uzrok zagađenja pražnjenje bazena sa otpadnim vodama u Petrohemiji, u koji je pre nekoliko dana iscurela veća količina benzina.

"To je bio uzrok zagađenja i prethodnih dana. U toku je ispumpavanje vode i benzina iz egalizera i zato i dolazi do povećanja koncentracije benzena. Ta voda sada sadrži izvesne količine benzina i to sada treba izvaditi. Ljudi iz Petrohemije to nisu prijavili, nekoliko dana je to rađeno s malim kapacitetima, ali je danas prisutno mnogo više ekipa", kaže on.

Zamenik generalnog direktora Petrohemije Dobrosav Dakulović odbio je u izjavi novinarima odgovornost te fabrike za zagađenje i dodao je policija bila jutros u fabrici da prikupi podatke.

Generalni direktor Petrohemije Ambruš Šandor izjavio da inspektori Ministarstva za nauku i zaštiti životne sredine redovno obilaze Petrohemiju i prave izveštaje o nalazima.

"Ukoliko se prijava zasniva na tim nalazima, onda će se na sudu dokazati da je Petrohemija preduzela sve neophodne mere zaštite životne sredine", rekao je Ambruš.

U petak bi u Vladi Srbije trebalo da bude održan sastanak sa predstavnicima industije i lokalne samouprave o ovom problemu.

Novinari lista Pančevac pozvali su sve građane Pančeva da istog dana od 12 do 13 časova obustave sve aktivnosti i izađu ispred svojih preduzeća, škola, ustanova i kuća kakao bi izrazili protest zbog zagađenja.

Opština Pančevo podržala je ovaj vid protesta.

"NIS nije doprinela zagađenju vazduha"

Rafinerija Naftne industrije Srbije u Pančevu nije svojim aktivnostima doprinela povećanoj koncentraciji štetnih materija u tom gradu, saopštila je služba za informisanje NIS Petrol.

Kako se navodi u saopštenju, zbog nepovoljnih meteoroloških uslova koji "direktno utiču" na zagađenje vazduha, rafinerija NIS-a u Pančevu je u potpunosti obustavila otpremu benzina auto cisternama, železnicom i plovnim objektima.

Ova obustava je privremena i ona neće ugroziti snabdevenost tržišta, a NIS će preusmeriti isporuku derivata na akcizna skladišta na teritoriji cele Republike, navodi se u saopštenju.

Na taj način biće omogućeno uredno snabdevanje gorivom, a u zavisnosti od vremenskih prilika i ekološke situacije u Pančevu, NIS će dnevno pripremati plan isporuke naftnih derivata i o tome obaveštavati javnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.