Pančevci protestovali u Beogradu

Izvor: B92, 17.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevci protestovali u Beogradu

Beograd, Pančevo, Novi Sad -- Ministar za nauku Aleksandar Popović primio predstavnike građana Pančeva, koji su zbog zagađenja protestovali u Beogradu.

Novinarima nije bio dozvoljen ulaz na sastanak. Nezadovoljni odgovorom iz Vlade, Pančevci su za sutra najavili nastavak protesta i blokadu Rafinerije, Azotare i Petrohemije. Prethodno se više od 1.000 građana Pančeva okupilo ispred zgrade Vlade. Najavljene krivične prijave, OEBS poziva na usvajanje niza zakona o zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životne sredine.

Aleksandar Popović je negirao tvrdnju predsednika pančevačke opštine Srđana Mikovića da na njihovom današnjem sastanku nije postignut dogovor o rešavanju ekoloških problema Pančeva.

"Dogovor je veoma jasan. Reaktiviraće se Koordinaciono telo, koje čine predstavnici lokalne samouprave, Uprave za zaštitu životne sredine i zagađivača. To telo bi u najkraćem mogućem roku, a radi se o danima, trebalo da pripremi za Vladu predlog mera za dugoročno rešenje stanja u Pančevu", rekao je Popović.

Ministar je rekao da su za vreme mandata sadašnje vlade uložene desetine miliona evra u rešenje problema u Pančevu i da će do kraja godine, pored dosadašnjih 29 rezervoara, u Rafineriji nafte biti rekonstruisan 21 rezevoar, a do sredine sledeće godine će svi rezervoari, njih 141, biti apsolutno bezbedni.

Popović je rekao i da bi bilo dobro da ljudi koji su sedeli u prethodnim vladama jasno kažu šta su uradili u Pančevu za vreme svog mandata. Organizatori protesta su novinari nedeljnika Pančevac, koji su u proglasu pozvali Pančevce na ekološki ustanak.

"Poslednji civilizacijski protest"

Suorganizator protesta je opština Pančevo, koja je obezbedila deset autobusa za prevoz građana koji su želeli da učestvuju u protestu. Građani su nosili transparente "Šta piše u Ustavu o zagađenju" i "Beograđani, rak vam kuca na vrata".

"Mi dovodimo svoje sugrađane na poslednji civilizovani protest. Naredni neće biti tako civilizovani jer su odgovorni u centrima moći prokockali sve šanse i potrošili vreme, licemerno odlažući rešavanje problema u Pančevu", rekla je za B92 glavna i odgovorna urednica Pančevca Marija Andrić.

Ona kaže da se ne radi samo o ljudskoj grešci, kako je to rekao ministar nauke Aleksandar Popović. "Ovde je reč o starim tehnologijama, i ministar Popović i te kako mora da oseća odgovornost", kaže ona.

"U poslednje dve godine, otkako su napravljeni planovi modernizacije i akcioni plan za saniranje ekoloških rupa, niko nije podigao novac ili kredit da se projekti realizuju. To malo što se radi, finansijski se prati iz tekućeg poslovanja Rafinerije. Niko ozbiljno ne želi da se bavi ugrožavanjem zdravlja Pančevaca. Buka se napravi samo onda kada otrovi ugroze Beograd, a Pančevo je žrtvovan grad", kaže ona.

Današnje okupljanje obeležio je manji incident, kada je policija pokušala da spreči kretanje okupljenih ispred Vlade. Odlazeći iz Beograda, stanovnici Pančeva su simbol današnjeg protesta, krst s natpisom "Pančevo", ostavili ispred Vlade.

Marija Andrić apeluje na Pančevce da budu savesni jer danas nema prečeg posla. "Suviše smo dugo ćutali, krivi smo što smo dozvolili da se troše pare kojima punimo srpski budžet, a da se naši problemi ne reše", kaže ona.

"Mi više nemamo saosećanja sa drugim delovima Srbije jer mi ovde nemamo prava na čist vazduh. Mi umiremo od karcinoma, deca se guše od astme", kaže ona.

"Ako Vlada ne počne odmah rešavati problem Pančeva, mi ćemo blokirati sve tri fabrike u Pančevu, bez obzira da li će stati zbog toga cela Srbija", najavila je ona.

Odbornici Skupštine opštine Pančevo su na sednici u sredu odlučili da od Vlade Srbije zatraže sredstva za sanaciju problematičnih postrojenja u Petrohemiji i Rafineriji nafte Pančevo.

Grupa od desetak Pančevaca, zamerajući Vladi Srbije zbog nemara prema ekološkim problemima u tom gradu, krenula je danas u 8.00 pešice na protestni miting u Beograd. Grupu predvodi alpinista iz Pančeva Lambros Hudelidis, koji je pozvao i ostale sugrađane koji mogu da pešače da se priključe.

Krivične prijave

Svež pančevački vazduh (Fonet)

Protiv odgovornih u Petrohemiji će, najverovatnije tokom sledeće nedelje, biti podnete optužnice. Radi se o krivičnom delu za koji je predviđena kazna do tri godine zatvora, rekla je za B92 opštinska javna tužiteljka u Pančevu Branislava Vučković.

"Svakako ide krivična prijava Inspekcije za zaštitu životne sredine i svakako ide krivična prijava SUP-a Pančevo, sada samo treba zadovoljiti tehničke uslove i pred SUP-om Pančevo saslušati odgovorne. Krivična prijava biće podneta protiv odgovornih za krivično delo u vezi sa zaštitom životne sredine i nepreduzimanjem mera zaštite", kaže ona.

OEBS: Ekološki incidenti zabrinjavajući

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad kaže da je zabrinut zbog zagađenja u Pančevu, a naročito za građane u tom području, saopšteno je iz OEBS-a.

"Učestalost tih incidenata pokazuje da su mehanizmi za zaštitu životne sredine u Srbiji neadekvatni", ocenio je Urstad i dodao da to ukazuje na potrebu hitnog usvajanja velikog broja podnetih zakona iz sektora zaštite životne sredine, pratećih pravila i propisa i što brže primene postojećih zakona u tom sektoru.

Zagadjen vazduh u centru Beograda

Povećana je koncentracija zagadjujućih materija u vazduhu na najfrekventnijim saobraćajnim tačkama u Beogradu, saopštio je večeras Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda.

Izmerena je povećana koncentracija čadji, sumpor-dioksida, azotnih oksida, ugljen-monoksida, mikročestica do 10 mikrograma i benzena u Bulevaru despota Stefana, Terazijskom tunelu, na Slavija i Zelenom Vencu.

"Emisija zagadjujućih materija je uobičajena, a njihova povećana koncentracija i zadržavanje u nižim delovima atmosfere posledica su meteoroloških uslova bez vazdušnih strujanja, i intenziteta saobraćaja u 'špicu'", piše u saopštenju.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine pozvao je gradjane da umesto privatnih automobila koriste javni prevoz, naročito u centru grada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.