Paliću neophodna čista voda

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paliću neophodna čista voda

Komisija za tehnički prijem prečistača odložila je preuzimanje objekta za narednih šest meseci dok se ne otklone primedbe u vezi sa građevinskim delom

Subotica – Prečistač otpadnih voda koji je počeo da radi decembra 2009. godine obezbedio je da se u Palićko jezero vraća voda čiji je sastav u skladu sa evropskim normativima. Ipak, zbog niza primedaba koje se odnose pre svega na građevinski deo i njegovo dokumentovanje, Komisija za tehnički pregled uređaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za prečišćavanje otpadnih voda (UPOV) u „Vodovodu i kanalizaciji” odložila je tehnički prijem ovog objekta za narednih šest meseci.

Prema rečima Snežane Pejčić, direktorke JKP „Vodovod i kanalizacija”, objekat za prečišćavanje otpadnih voda jedini je te veličine i složenosti u našoj zemlji, ali i u bližem okruženju. Ovaj uređaj Suboticu je koštao preko 18 miliona evra, dobijenih od kredita EBRD-a i stranih donacija.

– Profesor dr Mile Klašnja kontrolisao je izlazni kvalitet vode i nije dao primedbe na tehnologiju. Naša merenja pokazuju da je prisustvo azota ispod 10 miligrama po litru vode, a fosfora ispod jednog miligrama po litru vode. Poslednjih meseci, zahvaljujući posvećenosti, stručnosti i obuci ljudi koji rade na prečistaču, taj nivo je znatno niži pa je azot prisutan od šest do osam miligrama, a fosfor 0,4 do 0,5 miligrama po litru – kaže direktorka Pejčić.

Međutim, kada je u pitanju građevinski deo prečistača, tu je gotovo od samog početka bilo mnogo problema i primedbe komisije odnose se gotovo isključivo na ovaj deo. Prečistač je i projektovala i izvela holandska firma DHV, ali je imala mnoštvo domaćih partnera i tokom gradnje povremeno su između njih postojale napetosti zbog probijanja rokova, ali i neisplaćivanja izvedenih radova. Pre nešto više od dve godine mediji su obelodanili da su pukli digestori za mulj, i tadašnje rukovodstvo „Vodovoda” tvrdilo je da je reč samo o naprslinama, ali mesecima nakon toga tražen je način da se one saniraju. Nadzor, ili po međunarodnim standardima inženjer sa velikim „I”, potvrdio je da su ove pukotine sanirane. Međutim, pre nešto više od mesec dana nova pukotina otkrivena je i u koritu prethodnog taložnika gde se sabira otpadna voda. Direktorka Pejčić kaže da je ova pukotina sada sanirana, što je potvrdio i nadzor.

– Iako je konstatovan niz primedaba, one nisu takvog karaktera da bi mogle da ugroze rad prečistača. Međunarodni standardi ne predviđaju izdavanje upotrebne dozvole, ali je ona potrebna po našim propisima, i za to je potrebno da se otklone sve primedbe komisije – kaže direktorka „Vodovoda i kanalizacije”.

Zbog problema tokom gradnje preduzeće je tražilo i garancije od izvođača, a zbog probijanja rokova postoji i mogućnost naplate penala.

– Tek slede pregovori sa izvođačem oko utvrđivanja konačne cene. I pored svih problema i kašnjenja u gradnji, treba uvažiti činjenicu da su i „Vodovod” i izvođač uložili mnogo truda da se objekat prečistača završi i preda na upotrebu i korišćenju i preduzeću i gradu. U takvoj situaciji, pitanje naplate penala nije naš prioritet – kaže direktorka Pejčić.

A. Isakov

objavljeno: 29.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.