Palićka mutna voda podelila ekologe

Izvor: Politika, 01.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palićka mutna voda podelila ekologe

Da li jezero može da ima, ako ne bistru, a ono tokom cele godine zdravstveno ispravnu vodu, koja pri tom pruža i uživanje oku bez naslaga zelenih algi i nagomilane pene

Subotica – Otkako je krajem prošle godine saopšteno da je za sanaciju vode i živog sveta jezera Palić obezbeđeno blizu pet miliona dinara od Ministarstva za zaštitu životne sredine, a u izgledu je dobijanje i više od dva miliona dinara iz republičkog Fonda za zaštitu životne sredine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uzburkali su se subotički ekolozi. Da li Palić može imati, ako ne bistru, a ono tokom cele godine zdravstveno ispravnu vodu, koja pri tom pruža i uživanje oku bez naslaga zelenih algi i nagomilane pene?

Prvi korak ka tome već je napravljen gradnjom prečistača otpadnih voda iz grada koji bi trebalo da počne da radi sredinom naredne godine. Tako bi napokon u jezero stizala voda oslobođena fosfata koji pospešuju rast algi. Ministar Oliver Dulić i Saša Vučinić, gradonačelnik, najavili su, krajem prošle godine, da je 4,6 miliona dinara obezbeđeno za izmuljivanje jezera, jer je talog na dnu jezera trenutno njegov najveći ekološki problem. Međutim, sa ovim rešenjem ne slažu se svi.

Tako dr Gabor Mesaroš, biolog i predsednik udruženja građana „Protego”, smatra da je reč o skupom projektu koji ne daje garancije da će se voda u Paliću napokon izbistriti. On je zagovornik nove tehnike – biomanipulacije, koja, pojednostavljeno rečeno, počiva na uspostavljanju lanca ishrane u jezeru koji će osnažiti njegove sopstvene mogućnosti „samoizlečenja”.

– Na osnovu informacija o stepenu degradacije koju je pretrpeo ekosistem u jezeru izrađuje se plan brzih promena u strukturi lanca ishrane, unošenjem, recimo, neophodne količine grabljivih vrsta riba. Ovakva intervencija za vrlo kratko vreme može da izbistri vodu – kaže Mesaroš za „Politiku”.

Osim Mesaroša, i jedno sportsko ribolovačko udruženje započelo je projekat koji želi da primeni na Krvavom jezeru, malom „ogranku” Palića, i veruje da će ga to kandidovati da dobije posao spasavanja jezera.

Subotica je, nema sumnje, pred najvažnijim ekološkim rešenjem jer čist Palić znači ne samo zdravu životnu sredinu, to je i preduslov za turistički i ekonomski prosperitet. Kako za „Politiku” objašnjava mr Suzana Dulić, gradski sekretar za komunalna pitanja i zaštitu životne sredine, u prošlosti su, pod okriljem sanacije, napravljeni i neki pogrešni potezi koji su doveli do toga da danas imamo Palić čija voda se klati na nesigurnoj biološkoj ravnoteži, i gde svaki klimatski ekstrem preti da dovede do pomora živog sveta u vodi.

Dulićeva kaže da će novac dobijen od Republike biti utrošen za izradu tehničke dokumentacije koja treba da bude gotova do avgusta. Tehnička dokumentacija podrazumeva izradu elaborata, iza čijeg dugačkog naslova se krije zadatak da se utvrde svi bitni parametri sadašnjeg stanja vode, mulja i živog sveta u jezeru Palić te da se na osnovu toga predlože dalje mere njegove sanacije.

– Naš zadatak je sada da odaberemo tim stručnjaka koji će za potrebe raspisivanja tendera navesti koje sve parametre je važno utvrditi. Nakon toga, raspisuje se tender gde se bira jedan ili više stručnih timova koji će moći da odgovore zadacima iz elaborata. Tek na osnovu tog dokumenta možemo da odlučimo šta je najbolje dalje da se preduzme kada je u pitanju Palić – kaže za „Politiku” Suzana Dulić.

Dulićeva dalje navodi da je s njima već kontaktirao jedan broj firmi iz inostranstva koje imaju iskustva u ovoj oblasti i da je kod većine prevladao stav da je izmuljivanje jedan od preduslova daljeg oporavka jezera, ali da će sve stručne dileme moći da budu razrešene tek kad u avgustu bude završena tehnička dokumentacija.

Aleksandra Isakov

[objavljeno: 02/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.