Izvor: Danas, 20.Jan.2016, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić na potezu

Da li je moguć blok koji bi činili Tadić-Čeda-Čanak plus Pajtić? Kao gravitacioni centar koga bi kao sateliti pratili Živković, Petrović, Verko, Ničić... Takoreći DS od pre deset godina, sa regionalnim liderima, a bez Đilasa. Koliko bi se razočaranih birača DS ponovo priklonilo toj opciji, koliko bi privukla nezadovoljnih naprednjacima? Koliko bi bila na udaru "novih lica" oličenih u Borkovoj Levici i Saši Raduloviću? I Radulovićevog revolucionarnog nastojanja da ukine partije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << predlogom privremene tehničke vlade, koja valjda iznova treba da resetuje politički sistem onako kako je on zamislio. Po Raduloviću su partije izvor sveg zla, one su stvorile tajkunsku privatizaciju i kriminalni establišment, a ne obrnuto, ili bar uzajamno. I uzimajući u obzir, da su svi pomenuti imali i svoje duže ili kraće vreme na vlasti.

Kakva će uopšte biti snaga te priče, spram opozicionog proruskog bloka koji će igrati na jaku patriotsku kartu? Jednostavan odgovor - zavisi od Pajtićevih namera i lične ambicije. Ukoliko su one da ozbiljno nastavi da se bavi politikom, on ima kapaciteta za to. Pokazao ga je, kada je prvi put sa poslanicima Skupštine Vojvodine prošle godine došao pred Specijalni sud u Beogradu i usprotivio se televizijskim hapšenjima i istragama za političku upotrebu. Potez iz nužde, ali svi oni koji su kukali da ih stranka nije zaštitila šta god da su oni prethodno uradili za nju, svesni su da za taj potez niko iz DS prethodno nije imao hrabrosti. Potom je Pajtić pokazao da je nešto naučio od Zorana Đinđića - okrenuo se onome što je bila autentična đinđevska priča - unutrašnja demokratija, naspram velikih državnih i globalnih tema.

Išao mu je na ruku i protok vremena - dok je vlast išla iz afere u aferu, Pajtić je postao čovek čije svako obraćanje novinarima u DS, prati serija saopštenja i negativnih izjava SNS. I ta medijska ofanziva učvrstila mu je opozicioni položaj mnogo više nego što je to Tadićev i Čedin. Pajtić je, dakle, pokazao da može da bude opozicija za razliku od njih, i ako namerava da zaista i nastavi to da bude, tim mu je lakše da u to ubedi birače nego Čedi i Tadiću. Sa tog gledišta Pajtiću ne treba da je važno da li će imati par poslanika više ili manje koje mu mogu doneti SDP-LDP. Ali je zbog opozicione legitimacije on važniji njima. Dakle, na Pajtiću je da odluči. Urušena DS, ali sa časnim otporom, ili "stara DS" presvučena u novu koaliciju sumnjivih namera.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.