Pad inflacije od sredine godine

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 14.Feb.2011, 07:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad inflacije od sredine godine

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da se pad inflacije u Srbiji može očekivati od jula ove godine, kao i da će inflatorna stopa zavisiti od kretanja cena hrane na domaćem i međunarodnom tržištu, cene energenata i cena pod kontrolom države.

"Statistički posmatrano, pad inflacije na međugodišnjem nivou, može se realno očekivati tek kada prođe prvih nekoliko meseci, s obzirom na to da smo u prvom delu 2010. imali niske mesečne stope inflacije", >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ukazao je Šoškić.

On je precizirao da će se pad cena, međugodišnje mereno, javiti onih meseci kada se prošle godine dogodio inflatorni udar na strani hrane, odnosno u julu, avgustu i zatim do kraja godine.

"Ono što smo imali prošle godine, to je cenovni šok na strani hrane, koji još uvek postoji, ne samo kod nas nego i u svetskim razmerama, i definitivno utiče na kretanje inflacije u našoj zemlji", istakao je Šoškić.

Predviđena inflacija od 4,5 odsto

Pošto 37,8 posto indeksa potrošačkih cena, kojim merimo inflaciju, potiče od hrane i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, otuda je kretanje na tom tržišnom segmentu izuzetno važno za kretanje ukupne inflacije u našoj zemlji, kao, uostalom, i kretanje u domenu kontrolisanih cena, koje u strukturi indeksa potrošačkih cena utiču sa više od 20 odsto, objasnio je guverner.

On je podsetio da je inflacioni cilj do kraja godine 4,5 odsto, plus - minus 1,5 odsto.

"To je neki opseg koji bismo smatrali prihvatljivim, i kada bi se inflacija do kraja godine našla u tom opsegu, mogli bismo reći da je monetarna politika, ali i ukupno fiskalna i monetarna politika, ispunile cilj koji se postavlja za ovu godinu", naglasio je Šoškić.

On je podsetio da je inflacioni cilj za ovu godinu definisan još programom o ciljanju inflacije, koji su vlada i NBS potpisale 2008. godine i tada je ustanovljeno da Srbija mora da teži niskim stopama inflacije, koje će da gravitiraju ka onim stopama koje su, u proseku, prisutne i u evrozoni.

Mere centralne banke daju rezultate

"Drugim rečima, cilj koji je postavljen za 2011. godinu predstavlja prirodni nastavak cilja iz 2009, 2010. godine i nakon toga se produžava taj trend postepenog obaranja inflacije", napomenuo je Šoškić.

On je ocenio da je mere centralne banke za suzbijanje inflacije već u određenom smislu daju rezultate, ističući da treba imati u vidu da pojedine mere monetarne politike imaju dejstvo tek nakon proteka nekoliko meseci.

"Otuda verujem da će najveći efekti biti sredinom godine, a tada verujem da će se i potrošiti ovaj inicijalni inflacioni šok hrane iz prethodne godine, tako da u statističkom smislu verujem da ćemo moći da započnemo relativno brzo približavanje inflacionom cilju od jula meseca ove godine", naveo je guverner.

Potrebna disciplina pri trošenju budžeta

Govoreći o tome šta bi vlada trebalo da preduzme radi doprinosa cenovnoj stabilnosti, Šoškić je istakao da bi kontrolisane cene trebalo da se kreću u predviđenim okvirima, što je za ovu godinu oko sedam odsto, a potrebno je i da postoji visoki nivo discipline po pitanju trošenja budžeta.

"Mi već sada vidimo da to nije sasvim jednostavno, posebno ne u predizbornoj godini, ali mislim da je vrlo važno, istrajati u tom domenu. Jer, svako probijanje budžetskog okvira po mom mišljenju vodi u kolaps ovog modela koji Srbija pokušava da realizuje. A to je verujem jedini ispravan model izlaska iz recesije", zaključio je on.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.