Izvor: B92, 13.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad broja obolelih od tuberkuloze

Beograd -- Projekat kontrole tuberkuloze pokazao je da je sa 37 obolelih za jednu godinu, taj broj pao na 32.

U svetu godišnje od te bolesti oboli osam miliona ljudi, a Srbija se ubraja u zemlje sa srednjom stopom oboljevanja. Broj se, međutim, lagano smanjuje jer je 2002. registrovano 2.850 obolelih, a prošle godine nešto manje od 2.400.

Projekat kontrole finansirao je Globalni fond, koji je i odobrio sredstva za drugu fazu, u kojoj će se raditi na suzbijanju tuberkuloze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezistentne na lekove. Opšti cilj projekta jeste da se broj obolelih smanji na 25, na 100.000 stanovnika, do kraja 2009.

Prošle godine, u zavisnosti od starosti, u uzrastu do četiri godine prijavljeno je pet slučajeva, od 45 do 54 godine 463, dok je najviše obolelih među populacijom starijom od 64 godine – čak 762. Najniža stopa oboljevanja je u Pirotskom okrugu, gde na 100.000 stanovnika oboli 16, dok je najviša u Kolubarskom okrugu, gde je broj obolelih pet puta veći.

"Očekujemo, sa pojačanom nadzorom ovih okružnih ustanova, da će se ta stopa ipak tokom sledeće godine smanjiti, analizom razloga dobijanja ovakvih podataka", kaže Gordana Radosavljević-Asić, predsednica Republičke komisije za tuberkulozu.

Tuberkuloza je izlečiva bolest i u Srbiji, za sada, nema opasnosti od tuberkuloze rezistentne na lekove, koja je trenutno veliki problem u nekim zemljama Evrope.

"Ako dobijete lekove, ali ne dajete ih dovoljno dugo ili dovoljno jake, vi ubijate samo najslabije, a oni koji su najotporniji ostaju, to su ti rezistentni oblici. Zbog toga je sledeće godine i ovde i u drugim zemljama izazov da se sa rezistentnim izazovom", objašnjava Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.