Pacijenti se kuvaju na 45 stepeni

Izvor: Blic, 13.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijenti se kuvaju na 45 stepeni

Vrućina je i noću i danju... Vazduh je topao i nekako pretežak. Jedva dišemo... Rashlađuje nas jedino blaga promaja. Venecijaneri su spušteni, ali su prozori otvoreni zajedno sa vratima, pa vazduh koliko-toliko prostruji. Sobe su čiste i lepe, lekari i sestre ljubazni, ali vrućina... Ona je nesnosna - kaže za „Blic" Vesna Diklić, koja se već 10 dana leči na Odeljenju za plućne bolesti Opšte bolnice u Šapcu.

Iako su vrućine nesnosne, Vesna kaže da je srećna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što prošlog leta nije morala da leži u bolnici kada su pacijenti masovno, na sopstveni zahtev, napuštali hospitalizaciju zbog tropskih vrućina.

Jesenas je urađena nova izolacija zgrade i unutrašnja temperatura je niža nego ranije, ali rashladnih uređaja ima samo u lekarskim i pojedinim bolničkim sobama. Centralna klima stara 27 godina je u Hirurškom bloku, i to u operacionim salama, intenzivnoj nezi, porodilištu, bebi boksevima, rendgenu, centralnoj sterilizaciji i u čekaonicama u prizemlju.

Stare instalacije

U druge dve zgrade gde su neurologija, interno i odeljenje za plućne bolesti ima pojedinačnih klima, ali ne svuda. Iako je lane u ovoj bolnici ugrađeno 30 klima, one nisu dovoljne da rashlade sve prostorije.

- Uskoro ćemo ugraditi još četiri, ali to nije dugoročno rešenje. Valjana klimatizacija može se postići ugradnjom centralne klime u svaki objekat. Ali to je skupo i koštalo bi nas više od 2,5 miliona evra - kaže Aleksandar Martinović, načelnik tehničke službe bolnice u Šapcu.

U sličnoj situaciji su i druge bolnice, domovi zdravlja i ambulante u Srbiji. U Beogradu uglavnom ima pojedinačnih klima, ali se ne preporučuju u svim bolničkim sobama, jer dok rade, u sobama cirkuliše isti vazduh. Zato se savetuju centralne klime koje unose sveži vazduh.

U KC Niš ima klima na svim odeljenjima intenzivne nege i u sobama sa najtežim bolesnicima na svih 26 klinika. Za nekoliko godina oni su dobili dosta uređaja, kupili više od 100, u akciji „Blica" nabavili 50 i instaliraće još 30.

- Trudimo se da svuda imamo rashladne uređaje. Međutim, problem su stare instalacije. Dešavalo se da zbog opterećenja nestane struje na klinikama - kaže direktor KC Niš dr Srbobran Trenkić.

Situacija u Domu zdravlja u tom gradu nije ni približna prethodnoj. U zgradi Doma zdravlja Niš ima dovoljno klima, ali ne i u zdravstvenim stanicama i ambulantama.

U Novom Sadu, u Domu zdravlja u Novom naselju, temperature su i do 10 stepeni više od spoljnih, jer u čekaonicama nema klima. Nema ih ni u dispanzeru na Bulevaru Mihajla Pupina. Zgrada poliklinike sva je u staklu, centralna ventilacija ne radi i temperatura dostiže i više od 45 stepeni. U dijabetološkom dispanzeru Interne klinike takođe ima puno stakla, zbog čega je pretoplo. Na Infektivnom odeljenju i abdominalnoj hirurgiji ima klima u holovima, ali ne i u sobama.

Novac iz budžeta

Ni u Kliničkom centru u Kragujevcu nema dovoljno klima. Kažu da je najgore osoblju u kuhinji, vešeraju i sterilizaciji, ali da nije lakše ni u čekaonicama, na psihijatriji, urologiji, Internoj klinici, neurologiji, Institutu za bolesti pluća...

- Temperatura je regulisana samo na intenzivnim negama. I u operacionim salama je loše stanje jer ne postoji prava filtracija vazduha. Retke su bolesničke sobe sa klimom - kaže Predrag Vračarić, pomoćnik direktora za tehniku KC Kragujevac.

U Ministarstvu zdravlja kažu da sve ustanove u Srbiji dobijaju novac iz budžeta za svoje potrebe, samim tim i za kupovinu klima-uređaja. Ipak, pokušavaju da pomognu tamo gde je najteže, ako ne budžetskim, a ono sredstvima iz donacija.

Vesna Diklić sa početka našeg teksta zbog toga neće odahnuti. Ona nestrpljivo čeka završetak bolničkog lečenja da kod svoje kuće pronađe rashlađenje.

Još jedan težak dan za hronične bolesnike

Hronični bolesnici, naročito reumatičari, srčani bolesnici i astmatičari, imaće danas izuzetno težak dan pa lekari upozoravaju na moguće vrtoglavice i glavobolje.

Pred nama je još jedan tropski dan sa prognoziranom maksimalnom dnevnom temperaturom iznad 38 stepeni u hladu. Već u utorak očekuje nas osveženje sa pljuskovima i temperaturama nižim za 10 stepeni. Nagle temperaturne razlike ne pogoduju ni zdravim ljudima. Stručnjaci podsećaju na to da treba nositi naočare, šešire velikih oboda i odeću od prirodnih svetlih tkanina.

Branislav Lazić, direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, upozorava da učesnici u saobraćaju moraju da se odmore kada im padne koncentracija.

- Trudnice i deca ne bi trebalo direktno da se izlažu suncu. Ukoliko izlaze, neka to ne čine naglo, pogotovo ako izlaze iz rashlađenih prostorija. Decu stalno treba rehidrirati. Kada ožednimo, organizam je već dehidrirao, zato je bitno da pijemo više od dva litra vode dnevno, ali ne alkohol i gazirana pića. Hrana treba da je bogata voćem i povrćem - objašnjava dr Lazić.

Inače, posle kraćeg sutrašnjeg rashlađenja od četvrtka nas ponovo čekaju topli dani s dnevnim temperaturom oko 30 stepeni.

V. D.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.