Izvor: Blic, 15.Jun.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijenti nerado biraju lekara

Od 131.000 stanovnika kruševačke opštine od 1.jula prošle do kraja maja ove godine, za svog izabranog lekara izjasnilo se tek oko 18.000 građana ili svega 12 odsto. Najbolji odziv je za lekare opšte prakse a najslabiji za pedijatre.

- Verovatno se roditelji plaše da u hitnim situacijama njihovo dete neće biti zbrinuto na adekvatan način, ako nije prisutan lekar koga su izabrali. Neophodna nam je i bolja kampanja jer se pacijenti žale da im lekari nisu nudili da se opredele >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za izabranog lekara, dok lekari kažu da pacijenti neće da potpišu izjavu već odlažu za kasnije - kaže dr Biljana Cimbaljević, direktorka Doma zdravlja Kruševac.

Cimbaljević ističe da je jako važno da svi pacijenti izaberu svog lekara, a posebno mlađa radna populacija koja, inače, nema naviku da vodi računa o prevenciji bolesti. Građani mogu izabrati svog lekara opšte prakse, medicine rada, stomatologa, žene i ginekologa, a za decu pedijatra.

- U interesu je pacijenata da se izjasne jer je Dom zdravlja Kruševac ušao u sistem kapitacije, odnosno plaćanja po učinku, i u buduće će sredstva iz Fonda zdravstvene zaštite dobijati prema broju opredeljenih pacijenata. Većina pacijenata već ima svog izabranog lekara ali je neophodno da se i pismeno o tome izjasne. To će pomoći da se formiraju timovi koji će pacijentima moći da daju savete i terapije telefonom kako bi se izbegle gužve. U Kraljevu koje radi ovu akciju već pet godina do sada se za izabranog lekara izjasnilo oko 70 odsto pacijenata, u Valjevu koje vodi jako agresivnu kampanju oko 50 odsto, a verujem da ćemo i mi uskoro imati bolje rezultate - dodaje doktorka Biljana Cimbaljević.

Dosta građana nije bilo informisano da treba da se izjasni o tome ko će biti njihov izabrani lekar.

- Imam doktorku na ginekologiji kod koje redovno idem već nekoliko godina ali su mi tek pre par sedmica dali da potpišem izjavu. Za lekara opšte prakse se još nisam odlučila a što se tiče stomatologa to mi nije ni važno jer već godinama zube popravljam kod privatnika - kaže službenica Verica Đorđević.

- Kada su mi deca bolesna vodim ih u dispanzer, obično kod doktorke Ljilje Stojanović, a kada ona ne radi onda biram između onih koji su tu. Nudili su nekoliko puta da potpišem izjavu ali sam obično u žurbi i uvek ostavim za neki drugi put - iskren je Nenad Pavlović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.