Pacijenti na preglede čekaju ispred zgrade

Izvor: Blic, 17.Jun.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijenti na preglede čekaju ispred zgrade

ČAČAK - Padanje u nesvest zbog nesnosne vrućine tokom leta, smrzavanje zimi mesecima, ogromne gužve u čekaonici i čekanje ispred zgrade, skučene prostorije, nehumani uslovi za rad i lečenje, samo su neki od problema s kojima se pacijenti i zdravstveno osoblje ambulante u čačanskom naselju Ljubić svakodnevno susreću gotovo više od 20 godina.

Iako je pre dve godine najavljivano da će rekonstrukcija sigurno biti okončana krajem 2009. godine, ta ambulanta je i danas najlošiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od svih zdravstvenih objekata u gradu, a prognoze o tome kada bi mogla da bude modernizovana krajnje su neizvesne.

U ambulanti u Ljubiću ima preko 15.500 zdravstvenih kartona, a gravitira joj oko 25.000 stanovnika. I pored toga, zbog male zgrade sa dve ordinacije, sobom za previjanje i kartotekom, u objektu rade samo četiri lekara, po dva u obe smene, i isto toliko medicinskih sestara. Iako je norma koju je propisalo Ministarstvo zdravlja 38 pregleda dnevno, lekari ove ustanove ih obavljaju i preko 60.

- Gužve su ogromne, pacijenti su nervozni zbog loših uslova pa se istresaju na nama. Ovde sam od 1995. godine i od tada se bukvalno ništa nije promenilo, sem što su ordinacije okrečene pre tri godine i što su osposobljeni toaleti unutar zgrade - kaže jedna od lekarki.

Vlast spremna na saradnju

Činjenica da direktor Zdravstvenog centra ne pripada nijednoj stranci koja u Čačku čini vlast, nema nikakve veze sa tim što zdravstveni objekat u Ljubiću nije dobio novo ruho, ističe predsednik gradskog parlamenta Veljko Negovanović (SPS). "Bilo bi suludo da zbog politike ne uđemo u rešavanje ovog velikog problema. U gradskom budžetu postoji 19 miliona dinara odvojenih za primarnu zdravstvenu zaštitu. Pošto investitor mora biti Zdravstveni centar, neophodno je da zvanično pokrenu inicijativu za realizaciju projekta rekonstrukcije ambulante i sa naše strane neće biti nikakvih problema. Inicijativa treba da se podnese do septembra, kako ovaj novac rebalansom budžeta ne bi bio preusmeren u druge svrhe - kaže Negovanović.

Podrum u kom je pre dvadesetak godina bila smeštena laboratorija pretvoren je u depo gde se skladišti sve što je višak u Zdravstvenom centru, kažu radnici. Pre izvesnog vremena tu je, najverovatnije zbog dotrajalih instalacija, planuo manji požar, ali je srećom brzo lokalizovan. Ulazna kapija se posle radnog vremena ne zaključava pa dvorište služi kao javni toalet. Fasada nije okrečena decenijama, iako to ne iziskuje previše novca, a čekaonica ni izbliza ne zadovoljava kapacitete i standarde doma zdravlja u kom se leči bezmalo petina stanovništva Čačka.

- Čekaonica je tako mala da svi pacijenti ne mogu da stanu u nju, pa bolesni ljudi čekaju po hodnicima i napolju. U toku leta se vrlo često događa da stariji sugrađani zbog vrućine i gužve padaju u nesvest. Svake godine obećavaju da će se to promeniti, ali od toga nije bilo ništa - kaže Slavica Bojović sa Ljubićkog keja.

Medicinsko osoblje deli sudbinu pacijenata.

- Prosto je neverovatno da u 21. veku nisu ugradili klima-uređaje u ordinacije i čekaonice, kažu troši se previše struje. Nekada se bukvalno događa da moram da kvasim peškir i da ga držim oko vrata dok pregledam pacijente, jer je vrućina nesnosna. S druge strane, zimi se smrzavamo, pošto nemamo centralno grejanje, a TA peći se redovno kvare. Izgleda da nas se sete samo u toku predizbornih kampanja - ističu lekari.

Direktor Zdravstvenog centra "Dr Dragiša Mišović” Momčilo Spasić (URS) priznaje da je ambulanta u Ljubiću najveći problem grada u oblasti zdravstva. On kaže da je još 2006. godine urađen građevinski projekat koji predviđa rušenje objekta i izgradnju potpuno nove zgrade. Za sve to neophodno je 12 miliona dinara, koje Zdravstveni centar samostalno ne može da izdvoji.

- Spremni smo da izdvojimo polovinu te sume, a da ostatak finansira grad. Ovakav model sam u nezvaničnim razgovorima predlagao lokalnim čelnicima, ali oni nisu pokazivali zainteresovanost. Ova ambulanta uvek je služila kao sredstvo za kritiku zdravstvenog sistema u gradu i kao moneta za političko potkusurivanje u Čačku - kaže dr Spasić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.