PUK’O MONOPOL NA MLEKO!

Izvor: Kurir, 03.Nov.2010, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUK’O MONOPOL NA MLEKO!

BEOGRAD - Upravni sud je proglasio prvog monopolistu u Srbiji! Upravni sud je saopštio da je Komisija za zaštitu konkurencije pravilno utvrdila da kompanije u sastavu „Denjub fud grupe“ imaju dominantan položaj na tržištu otkupa sirovog mleka i da su taj položaj zloupotrebile sklapajući tipske ugovore s proizvođačima mleka.

BEOGRAD - Upravni sud je proglasio prvog monopolistu u Srbiji!

Upravni sud je saopštio da je Komisija za zaštitu konkurencije pravilno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << utvrdila da kompanije u sastavu „Denjub fud grupe“ imaju dominantan položaj na tržištu otkupa sirovog mleka i da su taj položaj zloupotrebile sklapajući tipske ugovore s proizvođačima mleka.

Tim ugovorima je bilo predviđeno da se kvalitet sirovog mleka utvrđuje u laboratoriji mlekare i da se ti nalazi smatraju konačnim. Ovaj monopolista tražio je od proizvođači da ga bez odlaganja informišu o kontaktima i poslovnim ponudama dobijenim od drugih mlekara, otkupljivača mleka i drugih fizičkih i pravnih lica?!

Sud je utvrdio kako su tipski ugovori predviđali i da mlekara ima pravo da jednostrano raskine ugovor, dok se pravo proizvođača na isto ne pominje. Ugovorima nije utvrđena otkupna cena sirovog mleka niti pod kojim uslovima se ona može menjati.

Prema Zakonu o zaštiti konkurencije, kazne za zloupotrebu monopolske pozicije na tržištu su 10 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda, i to za sve firme koje su učestvovale u monopolskom položaju.

Recimo, u toj grupi se nalaze „Imlek“ Beograd, „Mlekara“ Subotica, „Impaz“ iz Zaječara, Zemunska i Novosadska mlekara. Samo u „Imleku“ su prošlogodišnji poslovni prihodi (ukupni, finansijski i ostali) iznosili oko 17 milijardi dinara. To znači da bi kazna samo za „Imlek“ mogla da bude 1,7 milijardi dinara ili 17 miliona evra!

Inače, „Denjub fud grupa“ nalazi se u vlasništvu investicionog fonda „Salford“, u čijem sastavu pored mlekara posluje i kompanija „Knjaz Miloš„, „Bambi Banat“ i četiri mlekare.

Ono što je takođe interesantno jeste da se u javnosti često čuju spekulacije da iza „Salforda“ stoji tajkun Milan Beko, ali to niko zvanično nije potvrdio. On je čak izvesno vreme bio direktor „Knjaz Miloša“, i to nakon jedne od najsumnjivijih privatizacija u našoj zemlji. Tada je iz igre na krajnje sumnjiv načine izbačen košarkaš Vlade Divac.

Slavica Tomčić

Bajalovićeva: Drago mi je

Dijana Marković-Bajalović, smenjena predsednica Komisije za zaštitu konkurencije, kaže da joj je drago što je pravna država konačno počela da funkcioniše.

- Presuda Upravnog suda potvrđuje da je Komisija dobro radila svoj posao i da tvrdnje pojedinih ministara da komisija ne radi dobro nisu tačne - kaže za Kurir Bajalovićeva, koja veruje da će se pokazati da je Komisija bila u pravu i u nekim drugim slučajevima.

Zatečeni

U „Denjub fuds grupi“ juče su saopštili da su zatečeni napisima u mediji u vezi s presudom Upravnog suda Srbije.

- Iznenađeni smo time da je Upravni sud izdao saopštenje za javnost o presudi koja još nije uručena ni nama ni našim pravnim zastupnicima - kažu oni i podsećaju da su pružili dokaze da nemaju dominantan položaj, ali da su, bez obzira na to, ispravili tipske ugovore za otkup sirovog mleka, i to u roku od 30 dana.

- Po dobijanju presude, proučićemo je i izdati saopštenje - kažu oni.

Ko je sledeći

Neke od kompanija protiv kojih je Komisija za zaštitu konkurencije donela rešenja za zaštitu konkurencije:

Delta

Hemofarm

Velefarm

Jugoremedija

Udruženje

osiguravača Srbije

Dunav osiguranje

Dijamant

Metro keš end keri

Dragin: Tajkuni i mleko

Ministar poljoprivrede Saša Dragin, koji je više puta ukazivao da su za nestašicu mleka krivi tajkuni koji imaju monopol, izjavio je za B92 da će ovakva odluka suda zadovoljiti sve one koji su zbog takve situacije trpeli, od proizvođača do građana.

Dragin kaže da je zadovoljan što je, kako kaže, sudska presuda pokazala gde leži problem u vezi s tržištem mleka u Srbiji i dodaje da je zbog svojih izjava o monopolistima i tajkunima bio izložen snažnim pritiscima.

- Svi znate koliko su finansijski lobiji moćni u ovoj zemlji i koliko mogućnosti imaju da utiču i na medijska sredstva. Meni je vrlo drago što je država još jednom pokazala da je jača od bilo kog uticaja - navodi Dragin.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.