PROTEST U KRALJEVU Bivši radnici zaposeli skupštinsku salu i traže zaostale plate i otpremnine

Izvor: Blic, 23.Mar.2016, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTEST U KRALJEVU Bivši radnici zaposeli skupštinsku salu i traže zaostale plate i otpremnine

Skoro 200 nezadovoljnih bivših radnika Fabrike vagona

(FVK) i „Magnohroma“ okupili su se danas u sali Skupštine grada Kraljeva, protestujući zbog neisplaćenih plata i otpremnina.

Bivše vagondžije, koje su prošle godine uz socijalni program napustile fabriku, zahtevaju da im država poveže radni staž za četiri i po godine i isplati u proseku po 35 zaostalih plata.

- Odlaskom iz fabrike uz socijalni program u septembru 2016. godine,

potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo sporazum sa državom koja je većinski vlasnik FVK o

povezivanju radnog staža i isplati zaostalih plata. Taj sporazum koji je verifikovalo i resorno ministarstvo, međutim, još nije ispoštovan - priča predsednik Udruženja građana „Inicijativa za prava radnika“ Dragan Mitrović koje su formirali bivši radnici FVK.

S druge strane, nastavljajući višegodišnji protest bivši radnici “Magnohroma” još u utorak uveče zaposeli su salu lokalnog parlamenta u kojoj, kako kažu, nameravaju da ostanu sve do 30. marta za kada je pred Osnovnim sudom u Kraljevu zakazano suđenje po tužbi radnika zbog nepotpuno isplaćenih otpremnina.

Vatrostalci već četiri godine zahtevaju da im država najzad

isplati i ostatak od 20 odsto dogovorenih, ali nepotpuno isplaćenih otpremnina po socijalnom pogramu.

- Prilikom odlaska iz firme 2012. godine prihvatili smo ponudu države da nam najpre bude isplaćeno 80 odsto otpremnina, a 20 odsto kada „Magnohrom“ bude uspešno privatizovan i konačno počne da radi. Kako se to još nije dogodilo, smatramo da smo prevareni i zahtevamo da nam država isplati ono što nam pripada, a to je u proseku po 80.000 dinara sa kamatom - kaže bivši radnik “Magnohroma” Dušan Vukadinović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.