PRODAJEMO LAVANDU HRVATIMA!

Izvor: Kurir, 01.Mar.2011, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRODAJEMO LAVANDU HRVATIMA!

BEOGRAD - Još „mercedes“ da izvezemo Nemcima... Hrvatskoj, koja je oduvek imala sjajnu proizvodnju lavande zbog mediteranske klime, sada tu lekovitu biljku prodaje Srbin iz Velike Plane. To je ovih dana izazvalo veliku pometnju u hrvatskim medijima, koji traže odgovor na samo jedno pitanje

BEOGRAD - Još „mercedes“ da izvezemo Nemcima...

Hrvatskoj, koja je oduvek imala sjajnu proizvodnju lavande zbog mediteranske klime, sada tu lekovitu biljku prodaje Srbin >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iz Velike Plane. To je ovih dana izazvalo veliku pometnju u hrvatskim medijima, koji traže odgovor na samo jedno pitanje: Zašto njihova zemlja mora da uvozi lavandu?

Bez obzira na to, Hrvati su sklopili posao sa Ivom Džinovićem, vlasnikom laboratorije „Superior“ iz Velike Plane. On će im u prvoj turi isporučiti 300.000 sadnica lavande, a ta brojka ubrzo bi trebalo da dostigne milion. Srpska lavanda rašće na desetinama hektara u Hrvatskoj, na sveopšte zaprepašćenje građana Hrvatske.

- Tačno je, proizvodimo lavandu za Hrvate. Ljudi iz Pule su nas jedini pozvali kada su na internetu pročitali čime se bavimo i tražili da im isporučimo prvo 300.000 biljaka, a kasnije bi ta brojka mogla da dostigne milion. Zbog njih radimo u dve smene. Hrvati će je koristiti za proizvodnju prirodne kozmetike, eteričnih ulja i jastučića napunjenih tom biljkom. Lavanda je izuzetna, deluje umirujuće na čoveka, a spavanje na jastuku od lavande donosi miran san - kaže za Kurir Ivo Džinović.

S druge strane, dr Slavko Kulić, hrvatski makroekonomista, „problem“ vidi u „pretvaranju Hrvatske u trgovački poligon“.

- Hrvatska ekonomija opredelila se za trgovačku koncepciju pretvaranja zemlje u poligon za trgovanje tuđim, a ne vlastitim vrednostima, pa evo, i kada je reč o lavandi - kazao je on.

Hrvati: Novi poraz!

Kako ovih dana pišu najtiražniji hrvatski listovi, Hrvatska je kao mediteranska zemlja doživela novi poraz:

„Naime, uprkos prirodnom bogatstvu i velikim mogućnostima za uzgoj lekovitog bilja, naša zemlja je prisiljena da uvozi. Tako nam lavanda dolazi iz Srbije. Iz srpskog mesta Velika Plana krenuće prvi izvoz sadnica lavande koja je proizvedena savremenom biotehnologijom.“

Šta je lavanda

Lavanda (latinski Lavandula angustifolia) jeste biljka iz porodice usnatica. Raste kao nizak žbun visine 50-80 cm. Stabljike su mnogobrojne, dlakave i četvorougaone. Listovi su linearno-šiljasti, sedeći (bez lisnih drški) i naspramno raspoređeni. Cvetovi su sitni, sakupljeni u klasolike i veoma lepe ljubičaste boje, zbog čega se gaji i kao ukrasna biljka. Cvetovi, kao i čitava biljka, izuzetno su prijatnog mirisa. Zbog dugotrajnog i jedinstvenog mirisa, lavanda je jedna od najviše upotrebljavanih aromatičnih biljaka u domaćinstvu.

Za šta je dobra

* poremećaj raspoloženja

* zamor

* nesanicu

* loše varenje

* nadimanje i grčeve

* štiti od ujeda komaraca

* štiti od moljaca

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.