PRIVREDNICI U BLAGOM OPTIMIZMU

Izvor: Kurir, 10.Apr.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIVREDNICI U BLAGOM OPTIMIZMU

BEOGRAD- Među privrednicima preovlađuju suzdržana blaga optimistična razmišljanja u pogledu poslovnog ambijenta u Srbiji u narednih tri i šest meseci, ali su ona u značajnoj meri prigušena zbog inflatornih turbulencija, slabe domaće tražnje i pojačane nelikvidnosti, pokazala je anketa Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

Tako u naredna tri meseca 15 odsto anketiranih privrednika računa sa poboljšanjem uslova privređivanja, u odnosu na pet odsto prošlog meseca, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 14 odsto sa pogoršanjem poslovne klime, u poređenju sa 40 odsto mesec dana ranije.

U narednih tri i šest meseci računa se sa blagom dinamikom rasta fizičkog obima industrijske proizvodnje i ta pozitivna očekivanja zasnovana su u većoj meri na očekivanom rastu inostrane, nego domaće tražnje.

Pozitivna očekivanja su naglašenija u šestomesečnim prognozama, ali se u obe vremenske dioptrije predviđanja, na svim robnim grupama, računa sa rastom priliva ukupnih narudžbina.

Kvartalne projekcije su znatno pesimističnije, jer ukazuju da čak 79 odsto anketiranih privrednika računa sa rastom cena svojih proizvoda, dok niti jedan od njih ne očekuje njihovo snižavanje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.