PRAVOSLAVNI VERNICI OBELEŽAVAJU DUHOVE

Izvor: Kurir, 23.Maj.2010, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAVOSLAVNI VERNICI OBELEŽAVAJU DUHOVE

BEOGRAD - Praznik Silaska svetog Duha na svete apostole, poznat kao Duhovi ili Trojice, danas obeležavaju sve pravoslavne crkve kao uspomenu na početak stvaranja Hristove crkve na zemlji i dan kada su apostoli nadahnuti novom snagom i novom verom počeli hrišćansku propoved.

Ovaj praznik, koji se slavi pedesetog dana po vaskrsenju i desetog dana po vaznesenju Hristovom, Srpska pravoslavna crkva slavi kao jedan od najvećih događaja u hrišćanstvu.

U Srpskoj crkvi i narodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << praznik je poznat kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice, jer se smatra da su, posle događaja u Jerusalimu, apostole u svet božanskom silom nadahnuli Otac, Sin i Duh sveti koji se, kako je zapisano, u obliku plamenih jezika spustio na glave Hristovih učenika.

Za ovaj veliki praznik vezani su mnogi običaji, a pravoslavni hramovi u Srbiji zasipaju se travom u vreme praznične liturgije i od nje se pletu venci koji se kao blagodet čuvaju u domovima do sledećih Duhova.

Duhovi se, kao i Vaskrs i Božić, slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi i duhovski ponedeljak i duhovski utorak.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.