POVEĆANA SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA SRBIJE I RUSIJE

Izvor: Kurir, 07.Maj.2011, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POVEĆANA SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA SRBIJE I RUSIJE

BEOGRAD- Robna razmena Srbije i Rusije u prvom kvartalu ove godine iznosila je oko 880 miliona dolara što je rast od oko 44 odsto u odnosu na isti period 2010, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

BEOGRAD- Robna razmena Srbije i Rusije u prvom kvartalu ove godine iznosila je oko 880 miliona dolara što je rast od oko 44 odsto u odnosu na isti period 2010, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Izvoz iz Srbije beleži povećanje od oko 70 odsto i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << njegova nominalna vrednost iznosi 161 milion dolara dok je uvoz uvećan za oko 39 procenata sa nominalnom vrednošću od 718, 5 miliona dolara, pa je negativni saldo blizu 557 miliona dolara.

Rusija je šesti izvozni partner Srbije sa učešćem od šest procenata, a prvi u uvozu sa učešćem od 15,7 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom oko 22 odsto.

U 2011. u srpskom izvozu na tržište Rusije dominiraju sveže jabuke, spoljne pneumatske gume, podni pokrivači i podne obloge, akumulatori, bakarne cevi, lekovi. U srpskom uvozu iz Rusije godinama dominiraju energenti, koji čine čak 75 do 80 odsto ukupnih kupovina u toj zemlji.

U PKS ističu da je prošle godine značajno povećan srpski izvoz u Rusiju, a taj pozitivan trend nastavljen je i u prvom kvartalu 2011. kao direktna posledica primene liberalizovanog Sporazuma o slobodnoj trgovini iz aprila 2009. To je istovremeno i rezultat napora da izvoz, posebno prehrambenih i hemijskih proizvoda kao i robe široke potrošnje, bude organizovano plasiran preko velikih trgovinskih lanaca u Rusiji kao što su „Tander-Magnit“, Krasnodar, ili osnivanjem rusko-srpskih trgovinskih kuća poput „Beograd-Kursk“ u Kursku.

Među najvećim izvoznicima iz Srbije u Rusiju su: "Tarkett" Bačka Palanka, "Hemofarm" Vršac,"Farmakom" MB Šabac, Valjaonica bakra "Sevojno", Fabrika bakarnih cevi "Majdanpek", "Goša fom" Smederevska Palanka" "Tigar Tajers" Pirot,"Enia" Bačka Palanka, "Moskomerc" Beograd i "Simpo" Vranje S druge strane, najviše iz Rusije uvoze Naftna industrija Srbije, "Srbijagas", Valjaonica aluminijuma "Sevojno", Fabrika bakarnih cevi "Majdanpek", pirotski "Tigar tajers", "Promist" Novi Sad, "Euro gas" Subotica kao i beogradske kompanije "Petrobart", "Jugoimport" SDPR, "Merkatus".

Iz PKS podsećaju da se prema Sporazumu o slobodnoj trgovini iz avgusta 2000, u režimu bescarinske trgovine nalazi oko 96 odsto vrsta robe iz Carinske nomenklature, sa tendencijom proširenja u narednom periodu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.