POSTRADALI SVEŠTENICI: Mučenička smrt od ustaškog noža

Izvor: Kurir, 03.Dec.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSTRADALI SVEŠTENICI: Mučenička smrt od ustaškog noža

Na početku Drugog svetskog rata vojnici NDH brutalno su mučili i ubili Sima i Milana Banjca, Mirka Stojisavljevića, Vukosava Milenovića, Rodoljuba Samardžića, Milana Popovića i Damjana Štrpca.

Protojerej Simo Banjac, rođen 1871. godine, iz porodice koja je dala čitav niz sveštenika, završio je bogosloviju u sarajevskom naselju Reljevo i onda rukopoložen za sveštenika. Najveći deo svog službovanja proveo je u Glamoču i tu je ostao da živi posle penzionisanja. Tu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su ga, u centru ove varoši, ustaše isekle na komade početkom avgusta 1941. godine.

Zatočeni Srbi

I tadašnji paroh glamočki, Mirko Stojisavljević, uhapšen je sa sinom 30. jula 1941. Zajedno sa ostalim zatočenim viđenijim Srbima, ustaše su ga odvele na planinu Korićnu, preko koje ide put ka Livnu, i tu ga ubile. Mošti su im iz provalije izvađene tek 1991. godine i prenete u spomen-kosturnicu manastira Veselinje kod Glamoča, gde su i danas. Slave se 3. avgusta.

Protojerej Milan Banjac, rođen u Drvaru 1886. godine, završio je bogosloviju u Prizrenu i ceo svoj radni vek proveo je kao sveštenik, osim određenog vremena tokom Prvog svetskog rata, kad je bio interniran u Aradu u Mađarskoj. Drugi svetski rat zatekao ga je kao paroha u Drvaru. Tu su ga, zajedno sa još 29 uglednih Srba, 14. juna 1941. uhapsile ustaše. Dva dana su bili mučeni u zatvoru u Bosanskom Petrovcu, a onda su ih ustaše odvele na mesto zvano Risova Greda i masakrirali. Tela su im bačena u bezdan.

U toj grupi zverski je ubijen i sveštenik Milan Golubović, koji je vršio dužnost vaspitača u šegrtskom domu u Drvaru.

Mošti su im iz Risovačke jame izvađene 1991. godine i pohranjene u Crkvi Svetog Save u Drvaru, gde se i sada nalaze. Ova dvojica svetih praznuju se 8. juna.

Tri sveštenika stradala su mučenički 1941. godine od ustaša u Kulen Vakufu.

Protojerej Vukosav Milenović, sveštenik u penziji, rođen je 1866. godine kod Bosanskog Petrovca. Završio je bogosloviju u Reljevu. Tri decenije služio je u parohiji kulenvakufskoj, u koju se vratio posle penzionisanja. Krajem jula 1941. uhapšen je sa svoja dva sina, ćerkom, snahom i dvoje unučadi. Sinove i ćerku su mu ubili, a njega, slepog od starosti, ostavili da sluša kako mu kolju decu. Umro je od posledica mučenja 1942.

Zversko mučenje

Rodoljub Samardžić, paroh kulenvakufski, imao je 34 godine kad su ga ustaše uhapsile s porodicom za vreme pokolja Srba u tom gradu. Pre nego što su ubili sveštenika, zaklali su pred njim ženu i decu.

Protojerej Milan Popović, rođen 1874. godine, bio je paroh u mestu Martin Brod. Pisao je za onovremene književne časopise, a Prvi svetski rat proveo je u mađarskom logoru u Aradu. Ustaše su ga uhapsile polovinom jula 1941. i posle zverskog mučenja zaklale i bacile u jamu u Ličkom Buševiću.

Ova tri sveštenika kulenvakufska slave se 7. avgusta.

Damjan Štrbac, rođen 1912. godine u Plavnu kod Knina, zatekao se na mestu paroha u Bosanskom Grahovu kad je počeo Drugi svetski rat. Ustaše su ga u svom bestijalnom pohodu na Srbe uhapsile 14. juna 1941. godine i mučile prvo u grahovskom zatvoru, a zatim u logoru u Gospiću. Odatle je sa stotinu Srba odveden na Velebit, gde su ubijeni i bačeni u jamu Jadovno. Pre nego što su ga zaklale, ustaše su Damjana Štrpca živog odrale.

Ovaj svetitelj praznuje se 31. maja.

Autor: Momčilo Petrović

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.