[POSLEDNJA VEST] Otkriveno da Srbija i Erbas razmatraju zajedničku proizvodnju helikoptera H125M i nove borbene besposadne letelice SiRTAP

Izvor: TangoSix.rs, 10.Jul.2023, 07:03

[POSLEDNJA VEST] Otkriveno da Srbija i Erbas razmatraju zajedničku proizvodnju helikoptera H125M i nove borbene besposadne letelice SiRTAP

Kako je sinoć, gostujući na televiziji Pink, potvrdio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, Erbas i Srbija aktivno razmatraju zajedničku proizvodnju militarizovane (naoružane) verzije helikoptera H125 ali i proizvodnju nove borbene besposadne letelice SiRTAP.
Tango Six je pre tri nedelje bio prvi medij koji je, na vazduhoplovnom sajmu Burže, objavio sledeći korak industrijske saradnje između Srbije i Erbasa, kada nam je Miloradović >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << potvrdio oba plana ali bez pominjanja tipova letelica.
Sinoćnja potvrda da se radi o helikopteru H125M logičan je nastavak industrijske saradnje sa evropskim vazduhoplovnim konzorcijumom. Kako je Tango Six već izveštavao, prvi korak industrijske saradnje Erbasa i Srbije bio je fokusiran na dodatno osposobljavanje i sertifikaciju remontnog zavoda Moma Stanojlović. Ubrzo nakon toga usledila je druga faza industrijske saradnje u formi integracije srpskog nevođenog naoružanja na helikopter H145M koji je inženjerima Vojnotehničkog instituta Ministarstva odbrane omogućio do tada nezabeležen pristup rada na trenutno jednom od najmodernijih evropskih vazduhoplova. Logično je pretpostaviti, iako to još nije potvrđeno, da će VTI dobiti pristup integraciji vođenog naoružanja na Erbasov HForce 3 sistem koji će, u srpskom RV i PVO, isporukom dodatnih 10 petokrakih H145M, biti dominantan standard.
Erbas je proizveo preko 7000 helikoptera tipa Ekvirl, kasnije označenog kao H125 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Kako je, ekskluzivno za Tango Six portal, još 2019. godine potvrdio direktor kompanije Erbas Helikopteri Bruno Even, Erbas bi bio spreman da Srbiji ponudi i dodatne vidove saradnje.
Erbas već više godina ne krije da cilja na zamenu Gazela RV i PVO Vojske Srbije sa helikopterom H125, čije smo detaljno predstavljanje emitovali na našem trećem po redu Vazduhoplovnom samitu jugoistočne Evrope SEAS.
Erbas očigledno računa da će lakši helikopteri, modifikovani u borbene, kao alternativa namenski proizvedenim, u većim brojevima, biti rešenje za konflikte budućnosti. Kolika je perspektiva modela H125 u toj strategiji dokazuje i otvaranje nove linije za novu verziju militarizovanog helikoptera H125 u Sjedinjenim Američkim Državama.
Španski program letelice SiRTAP tek je na početku definicije projekta a Španija i Erbas, kako su inostrani mediji već izveštavali, traže industrijske partnere. Srbiji bi to bio ozbiljniji zalogaj od kooperacije sa Kinom koja je rezultirala nabavkom prve besposadne borbene platforme u MALE kategoriji za RV i PVO.
Ukoliko Srbija ne bude samo proizvodila (ili naoružavala) letelicu već je i naruči za svoje RV i PVO, ona bi mogla da ima neznatno bolje performanse od kineske CH-95. Planirano je da joj koristni teret iznosi 150 kilograma, krstareća visina do 7 kilometara uz interesantnu sposobnost – planirano je da jedan transportni avion C-295 bude u stanju da prevozi dva SiRTAP-a sa rasklopljenim krilima.
The post [POSLEDNJA VEST] Otkriveno da Srbija i Erbas razmatraju zajedničku proizvodnju helikoptera H125M i nove borbene besposadne letelice SiRTAP appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.