[POSLEDNJA VEST] Kompanije Er Pink, Er Emeralds i Star Flaj Vings ipak same podnele zahtev za brisanje svojih AOC-a ali tek nakon eskalacije tokom EASA odita

Izvor: TangoSix.rs, 01.Mar.2024, 16:46

[POSLEDNJA VEST] Kompanije Er Pink, Er Emeralds i Star Flaj Vings ipak same podnele zahtev za brisanje svojih AOC-a ali tek nakon eskalacije tokom EASA odita

Kako je danas potvrđeno za Tango Six portal iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva, kompanije Er Pink, Er Emeralds Star Flaj Vings ipak su same tražile brisanje svojih AOC sertifikata, međutim, kako DCV objašnjava, taj zahtev je došao nakon EASA odita prvobitno u vezi TCO sertifikata, da bi cela stvar naknadno eskalirala u dobrovoljno gašenje.
Kako stoji u odgovoru DCV-a, EASA je 22. februara izvršila odit u tri kompanije u skladu sa njihovim ovlašćenjima sadržanim >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << u regulativi koja se odnosi na TCO (Third Country Operator) čiji sertifikat poseduju navedeni operateri:
– Provera ispunjenosti uslova iz TCO sertifikata je u isključivoj nadležnosti EASA, budući da su oni izdavaoci navedenog sertifikata. TCO sertifikat omogućava operaterima iz trećih zemalja (van EU) da obavljaju saobraćaj u vazdušnom prostoru EU, koji se izdaje isključivo na osnovu važećih sertifikata (AOC), a koji izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva.
U toku odita, a u skladu sa preuzetim obavezama navedenih kompanija koje proističu iz TCO sertifikata, od kompanija je zatražen pristup internoj dokumentaciji operatera koja se odnosi na ispunjenje obaveza prema tom sertifikatu.
Imajući u vidu, da u vreme odita inspektorima EASA nije dostavljena kompletna tražena dokumentacija, EASA je ostavila rok operaterima da navedenu dokumentaciju dostave pod pretnjom suspenzije TCO sertifikata.
Kompanije su odlučile da same sebe zatvore pre dostavljanja dokumentacije EASA-i / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Na osnovu svega navedenog, Direktorat civilnog vazduhoplovstva je u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrđenim u Zakonu o vazdušnom saobraćaju, pokrenuo vanredni inspekcijski nadzor i navedenim kompanijama uputio zahtev za dostavljanje tražene dokumentacije u roku od tri dana, koja je bila predmet odita inspektora EASA.
O navedenom inspekcijskom nadzoru i naloženim merama Direktorata civilnog vazduhoplovstva, odmah je obaveštena EASA, koja je pozdravila brzu i efikasnu meru srpskih vazduhoplovnih vlasti i zatražila dalju razmenu informacija.
Pre isteka utvrđenog roka za dostavu dokumentacije, Direktorat je dana 26.2.2024. godine, primio zahteve od sva tri operatera za stavljanje van snage sertifikata vazduhoplovnog operatera (AOC).
Shodno navedenim zahtevima, Direktorat je doneo rešenja kojim se stavljaju van snage navedeni sertifikati za sve tri kompanije, čime su sve tri kompanije izgubile pravo za obavljanje javnog avio-prevoza.
U skladu sa utvrđenom procedurom, Direktorat je obavestio EASA o stavljanju van snage sertifikata vazduhoplovnog operatera za sva tri operatera. – stoji u odgovoru DCV-a.
Vest o problemima u tri kompanije doneo je novi nedeljnik Radar. Tango Six je zatim od EASA-e dobio detaljnije objašnjenje o administrativnoj prirodi problema, da bi smo kasnije saznali da je DCV uklonio tri kompanije sa svoje AOC liste.
The post [POSLEDNJA VEST] Kompanije Er Pink, Er Emeralds i Star Flaj Vings ipak same podnele zahtev za brisanje svojih AOC-a ali tek nakon eskalacije tokom EASA odita appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.