Izvor: TangoSix.rs, 28.Maj.2021, 13:32

[POSLEDNJA VEST] Hrvatska zvanično izabrala Rafal, 12 polovnih aviona biće plaćeno „999 miliona evra“

Kako je danas saopštila Vlada Hrvatske, ova zemlja kupiće 12 polovnih (10 jednoseda, 2 dvoseda) višenamenskih borbenih aviona Rafal. Time je i zvanično potvrđena informacija koju su pre nekoliko dana preneli hrvatski mediji.
Saopštena je cena aranžmana: ne milijardu, već 999 miliona evra.
Ugovor bi do kraja ove godine trebalo da se potpiše sa Francuskom a kako je saopšteno pored aviona obuhvataće i: simulator leta, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i testnu opremu, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << rezervne delove, obuku osoblja i instruktora, podršku predstavnika proizvođača u trajanju od 3 godine i garanciju od 12 meseci za svaku letelicu, motor i drugu opremu.
Još od 2005. godine, kada je svetskim proizvođačima borbenih aviona prvi put poslat  RFI (Request For Information – Zahtev za informacijom) Hrvatska je bezuspešno pokušavala da nabavi zamenu za sovjetske presretače MiG-21. Nakon prvog RFI usledili su dugogodišnji pregovori, ali nisu zatražene službene ponude, postupak nabavke nikada nije postupak, a poslednja ozbiljna ponuda dobijena je 2012. godine od SAAB-a koji je tada ostao jedini proizvođač koji, zbog neozbiljnosti hrvatske strane nije odustao od namere da Hrvatskoj proda svoje Gripene.
Nakon ovog neuspešnog pokušaja, krajem 2012. doneta je odluka da se remontuju postojeći MiG-ovi 21 što bi bilo kratkoročno rešenje problema opstanka borbene avijacije. Juna 2013. je odlučeno da se 7 postojećih aviona remontuje u Ukrajini, uz dokup još 5 primeraka za ukupno 17,7 miliona evra sa PDV-om. Isporuka aviona izvršena je tokom 2014. i 2015. Početkom juna 2015., na adrese više svetskih proizvođača borbenih aviona poslat je novi RFI, pristigle ponude su otvorene početkom oktobra 2017. da bi krajem marta 2018. godine stručni tim Ministarstva odbrane Hrvatske preporučio nabavku polovnih borbenih aviona F-16 iz sastava RV Izraela.
Međutim, ispostavilo se da Izrael nije imao saglasnost SAD za ovaj posao i nakon nekoliko emseci neizvesnosti, januara 2019. zvanično je saopšteno da se neće nabaviti izraelski polovni F-16. Novi pokušaj odn. proces nabavke započeo je već na leto iste godine da bi u januaru 2020. Hrvatska u čak 7 država poslala RFP (Request For Proposal – Zahtev za predlog). Zbog Korona virusa, ponude su dobijene tek u septembru i to od samo 4 države, od SAD za nove F-16, Izraela za polovne F-16, Francuske za polovne Rafale i Švedske za nove Gripene. Dva meseca kasnije dobijene su i tzv BAFO ponude (Best and Final Offer), a Studija o izvodljivosti predata je Vladi Hrvatske krajem decembra. Početkom februara ove godine odluka o nabavci borbenih aviona odložena je zbog zemljotresa koji je pogodio region Banije.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post [POSLEDNJA VEST] Hrvatska zvanično izabrala Rafal, 12 polovnih aviona biće plaćeno „999 miliona evra“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Hrvatskoj stiže 12 "rafala", cena milijardu evra

Izvor: RTS, 28.Maj.2021

Hrvatska vlada odobrila je kupovinu dvanaest francuskih borbenih aviona "F3R rafal". Premijer Andrej Plenković rekao je da će se novim avionima osigurati zaštita. Prethodni pokušaj Zagreba da kupi izraelske lovce F-16 "barak" krajem 2018. godine blokirao je Pentagon, a Amerika je sada podržala...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.