[POSLEDNJA VEST] Hrvatska potpisala ugovor za nabavku višenamenskih borbenih aviona Rafal

Izvor: TangoSix.rs, 25.Nov.2021, 14:08

[POSLEDNJA VEST] Hrvatska potpisala ugovor za nabavku višenamenskih borbenih aviona Rafal

Ministri odbrane Hrvatske i Francuske Mario Banožić i Florens Parli, kao i predstavnici francuskih proizvođača Daso, MBDA France i Safran Electronics & Defence, potpisali su danas ugovore o nabavci 12 borbenih aviona Dassault Rafale kojima će u bliskoj budućnosti biti opremljeno hrvatsko ratno vazduhoplovstvo (HRZ). Ugovori su potpisani u okviru zvanične posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Hrvatskoj, a pored ovog dokumenta, predsednici dve >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << države potpisali su i Deklaraciju o strateškom partnerstvu.
Kao što je Tango Six jutros preneo, vrednost ugovora iznosiće nešto preko 1,155 milijardi evra sa PDV-om i osim aviona obuhvata obuku, logistiku, simulator, zemaljsku i ispitnu opremu, naoružanje ali i vojnu saradnju dva ratna vazduhoplovstva. Isplata navedenog iznosa biće sprovedena u periodu 2021-2026, početak obuke vazduhoplovno-tehničkog osoblja predviđen je krajem 2022. godine, dok je početak obuke letačkog osoblja planiran početkom 2023. godine. Hrvatska će postati vlasnik aviona 2023. godine ali će prvih 8 Rafala biti isporučeno krajem 2024., a ostala 4 do kraja prvog tromesečja 2025. godine.
Hrvatska je tako uspela da realizuje i finalizuje potpisivanje ugovora koje je u procesu nabavke bilo planirano i najavljeno da se dogodi do kraja ove godine.
Put do Rafala Podsetimo, posle drugog neuspelog pokušaja kupovine zamene za MiG-ove 21, koji je trajao od juna 2015. do kraja 2018. godine kojom prilikom je bila preporučena nabavka korišćenih borbenih aviona F-16 Block 30 Barak, Hrvatska je vrlo brzo krenula u novi proces izbora višenamenskih borbenih aviona (VnBA). Nakon što je januara 2019. Ministarstvo odbrane Hrvatske potvrdilo da je posao sa Izraelcima propao, već na leto iste godine započete su pripreme, da bi u januaru 2020. Zahtev za predlog bio poslat u čak 7 država.
Ponude su, zbog izbijanja pandemije virusa COVID-19, dobijene tek u septembru iste godine. Poslale su ih samo SAD (novoproizvedeni avioni tipa F-16), Švedska (novi Gripeni), dok su Francuska i Izrael ponudili polovne avione (Rafal i F-16). Najbolje i konačne ponude (tzv. BAFO – Best and Final Offer) dobijene su dva meseca kasnije, a Studija o izvodljivosti nabavke VnBA predata je predsedniku Vlade Hrvatske krajem decembra 2020. i iz tog dokumenta se saznalo da SAD nude F-16 Block 70, Švedska Gripen JAS-39C i D, Izrael F-16 Block 30, a Francuska Rafale F3R.
Još nije poznato šta će se nalaziti na krilima hrvatskih Rafala / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Zvaničnu potvrdu da je za opremanje HRZ-a višenamenskim borbenim avionom izabran francuski Rafal, hrvatska Vlada saopštila je 28. maja ove godine. Prethodno je odluka o nabavci borbenih aviona, za koju je rečeno da će biti donesena početkom 2021. godine, bila odložena zbog zemljotresa koji je pogodio region Banije.
Samo par dana nakon objavljivanja da se kupuju Rafali, premijer Andrej Plenković izneo je neke detalje o ovom poslu koji se pre svega tiču rokova isporuke aviona, otplate kao i šta je sve obuhvaćeno nabavkom, dok je tom prilikom ministar odbrane Mario Banožić napomenuo da će Hrvatska imati dovoljno pilota, a naveo je i da će avioni biti stari oko 10 godina.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post [POSLEDNJA VEST] Hrvatska potpisala ugovor za nabavku višenamenskih borbenih aviona Rafal appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OPŠTE USHIĆENJE U ZAGREBU, KAO DA SE SPREMAJU ZA RAT: Francuski lovci Rafali nadleću prestonicu Hrvatske! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2021

Hrvati oduševljeni odlukom o kupovini 12 Rafala..Dva od 12 kupljenih borbenih aviona od Francuske tipa Rafali, preletali su danas Zagreb, a predsednik Emanuel Makron i premijer Andrej Plenković su to posmatrali sa Markovog trga. Hrvatska je sa Francuskom danas potpisala ugovor o kupovini 12 bombardera,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.