[POSLEDNJA VEST] Embraer 195 Maraton erlajnza bezbedno sleteo nakon vanrednog događaja po poletanju sa aerodroma Nikola Tesla

Izvor: TangoSix.rs, 18.Feb.2024, 20:07

[POSLEDNJA VEST] Embraer 195 Maraton erlajnza bezbedno sleteo nakon vanrednog događaja po poletanju sa aerodroma Nikola Tesla

Detaljniju analizu događaja sa više informacija pročitajte u novom tekstu.
Kako Tango Six saznaje, zbog vanrednog događaja prilikom poletanja aviona Maraton erlajnza (Marathon Airlines), avio-kompanije koja obavlja letove za Er Srbiju, poletanja i sletanja na beogradskom aerodromu bila su suspendovana nešto manje od sat vremena. Letelica se bezbedno vratila na aerodrom Nikola Tesla, bez povređenih.
Avion koji je učestvovao u vanrednom događaju bio je Embraer 195LR >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << (OY-GDC) na liniji JU324 do Dizeldorfa. Iako avion leti na redovnim linijama Er Srbije njime, kako je Tango Six izveštavao u junu prošle godine, ne upravljaju letačke posade Er Srbije. Redovne operacije na Nikoli Tesli su sada nastavljene.
Kako Tango Six saznaje, letelica je prilikom poletanja imala dodir trupa sa prilaznim svetlima suprotnog pravca piste. Razlog je, po svemu sudeći, pogrešna pozicija za poletanje, odnosno avion je poleteo gotovo sa pola piste, otprilike sa pozicije sa koje je bilo oko 1300 metara do kraja piste. Umetnuta pista dugačka je 3500 metara, za poletanje putničkih aviona se, zbog raznih faktora, obično koristi 3100 metara.
Kako Tango Six saznaje, avion je poleteo sa intersekcije D5 iako je od pokretanja aviona na gejtu posada dobila od kontrole poletanje sa D6. Kontrola letenja je na vreme uočila da se avion nalazi na D5, pitala je posadu da li je sigurna da može da poleti sa te pozicije, na šta je posada potvrdno odgovorila.
Kako Tango Six saznaje, avion je sleteo bez zakrilaca (verovatno neoperativnih zbog udara sa svetlima ili drugim objektima), sa brzinom od oko 40 čvorova većom od standardne.
Fotografije oštećenja letelice.
Posredni mogući dokaz da je letelica udarila u antene ili objekte vezane za pistu 12R je „downgrade“ CAT III prilaza na CAT I.
Ovde se može videti pozicija sa koje je večeras poleteo Embraer.

 
Sličan incident, prilikom poletanja sa istog pravca (ali stare) piste dogodio se avionu Flaj Dubaija. Bizarno je da se taj incident dogodio na današnji dan 18. februara, pre dve godine. Tango Six je detaljnije analizirao ovaj incident.
Ovde se mogu videti aproksimativne pozicije večerašnjeg poletanja Embraera (crveno) i poletanja aviona Flaj Dubaija (žuto).
Incidenti su se dogodili na isti dan, 18. februara / Ilustracija: Tango Six Letelica je nakon poletanja ostala u blizini aerodoma da bi nakon 30-ak minuta kasnije bezbedno sletela Kako je za Tango Six izjavila srpska nacionalna avio-kompanija, avion je bezbedno sleteo na beogradski aerodrom:
– Današnji (nedelja, 18. februar 2024. godine) let Er Srbije JU324 iz Beograda do Diseldorfa, koji je obavljala partnerska kompanija, vraćen je u Beograd, zbog tehničkih razloga. Avion je bezbedno sleteo na beogradski aerodrom.
Er Srbija žali zbog neprijatnosti i čini sve što je u njenoj moći da osigura da se let nastavi što je moguće pre.
Bezbednost putnika nije bila ugrožena ni u jednom trenutku. – saopšteno je iz kompanije.
Kako Tango Six saznaje OY-GDC je juče došao iz Atine gde je desetak dana bio na radovima. Imajući u vidu lokaciju poletanja malo je verovatno da je po sredi tehnički kvar, iako se u ovoj fazi događaja ništa ne može u potpunosti otpisati.
Detaljniju analizu događaja sa više informacija pročitajte u novom tekstu.
The post [POSLEDNJA VEST] Embraer 195 Maraton erlajnza bezbedno sleteo nakon vanrednog događaja po poletanju sa aerodroma Nikola Tesla appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Avion bezbedno sleteo na Aerodrom Nikola Tesla nakon vanrednog događaja

Izvor: Radio 021, 18.Feb.2024

Poletanja i sletanja na beogradskom aerodromu bila su suspendovana nešto manje od sat vremena zbog vanrednog događaja prilikom poletanja aviona Maraton erlajnza za Dizeldorf.

Nastavak na Radio 021...

FOTO, VIDEO: Avion koji je na beogradskom aerodromu udario u svetla ima rupu i oštećeno krilo

Izvor: Radio 021, 19.Feb.2024, 08:30

Avion Maraton erlajnza, kompanije koja obavlja letove za Er Srbiju, sa 106 putnika sleteo je na beogradski aerodrom s rupom u trupu aviona i oštećenim krilom, vidi se na fotografijama i snimcima.

Nastavak na Radio 021...

Zašto je oštećeni avion leteo sat vremena iznad Beograda i kako je došlo do incidenta?

Izvor: Danas, 19.Feb.2024

Avion kompanije „Maraton erlajns", koja obavlja saobraćaj za „Er Srbiju“, prilikom poletanja sa Aerodroma „Nikola Tesla“ udario je u infrastrukturu, naverovatnije instrumentalizaciju koja služi za sletanje aviona u suprotnom pravcu piste, objasnio je za N1 Petar Vojinović sa portala Tango...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.