[POSLEDNJA VEST] Bosna i Hercegovina nabavlja četiri helikoptera UH-1H-II

Izvor: TangoSix.rs, 13.Dec.2019, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[POSLEDNJA VEST] Bosna i Hercegovina nabavlja četiri helikoptera UH-1H-II

U domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu jutros je ministarka odbrane BiH Marina Pendeš potpisala ugovor o nabavci četiri helikoptera UH-1H-II Huey II koje će korisiti Oružane snage BiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.
Kako se dalje navodi, ugovor o nabavci četiri helikoptera ukupne je vrednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka. >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).
Ceremoniji svečanog potpisivanja prisustvovali su najviši zvaničnici Ministartsva odbrane i Oružanih snaga BiH, američke ambasade u BiH i Štaba NATO-a u Sarajevu. Istaknuto je kako je ovaj projekаt još jedan vredan iskaz konkretne i opsežne saradnje Bosne i Hercegovine sa Sjedinjenim Američkim Državama.
Realizacijom ovog projekta letačkim jedinicama Oružanih snaga BiH će biti omogućen adekvatan broj sati letenja / Foto: Ministarstvo odbrane BiH – Nabavka ovih helikoptera predstavlja najveći investicijski projekat od osnivanja Oružanih snaga BiH, kako po iznosu finansijskih sredstava tako i po učinku koji će imati na operativne kapacitete i sposobnosti OS BiH – kazala je tim povodom ministrica odbrane Marina Pendeš.
– Ovo će nam dati više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima Bosne i Hercegovine, da damo svoj doprinos u projektima regionalne saradnje te u konačnici učvrstimo našu poziciju pouzdanog partnera u međunarodnim odnosima –
– Realizacijom ovog projekta letačkim jedinicama Oružanih snaga BiH će biti omogućen adekvatan broj sati letenja. Time će svoju obučenost podići na viši nivo i stvoriti predispozicije da u skladu sa Zakonom o odbrani BiH još bolje i spremnije izvršavaju svoje zadatke – rekao je tim povodom načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović.
Potpisivanje ugovora / Foto: Ministarstvo odbrane BiH Kako je istakao „u procesu podmlađivanja pilotskog i zrakoplovno-tehničkog kadra bit će olakšan prijem i prilagodba novih pripadnika Zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH, odnosno osigurana smjena generacija koja nas očekuje u narednom periodu.“
Iz Ministarstva odbrane BiH je navedeno da je nabavka novih letelica ugovorena uz veliku podršku Vlade SAD-a po principu „pristupa sveukupnim paketom“ (Total Package Approach), koji za pomenutu sumu podrazumeva potpuni prenos sposobnosti i osigurava: isporuku četiri helikoptera Bell Huey II; preobuku pilota i tehničara u centrima za obuku firme Bell Helicopter Textron Inc, isporuku rezervnih delova i potrošnih materijala za dve godine i 300 sati leta godišnje; isporuku alata i ispitnomerne opreme za održavanje helikoptera u I i II stepenu održavanja; isporuku zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuku tehničke dokumentacije za vazduhoplovno-tehničko održavanje u I i II stepenu.
Podseća se takođe da je Veće ministara BiH na 37. sjednici održanoj 30. decembra 2015. godine usvojilo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta osiguranja i unapređenja operativnosti helikoptera OS BiH sa periodom realizacije od 2016. do 2025. godine. Na 125. sednici održanoj 22. decembra 2017. godine, Veće ministara BiH je donelo Odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za MO i OS BiH te je na osnovu ove odluke osigurano 6,200.000 KM. Dodatnih 1,300.000 KM osigurano je prestrukturiranjem odobrenih budžetskih sredstava u 2018. godini na osnovu odluke Veća ministara BiH, koja je donesena na 163. sjednici održanoj 27. decembra 2018. godine pod nazivom „Odluka o izmjeni odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za MO i OS BiH“.
Tango Six je krajem septembra preneo pisanje Balkanske bezbednosne mreže o tome da će BiH nabaviti helikoptere UH-1H-II odnosno helikoptere UH-1H Huey iz viškova američke vojske (U.S. Army) koji će naknadno biti dovedeni na nivo Huey II koji predstavlja opremanje starih UH-1H dinamičkim elementima modela Bell 212. U objavljenom tekstu date su karakteristike helikoptera Huey II kao i opis trenutnog stanja helikopterske flote Zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH.

The post [POSLEDNJA VEST] Bosna i Hercegovina nabavlja četiri helikoptera UH-1H-II appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.