PORESKI DUŽNICI U STRAHU!

Izvor: Kurir, 04.Jan.2012, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PORESKI DUŽNICI U STRAHU!

BEOGRAD - Boje se blamaže! Poslednjih dana decembra prošle godine u državnu kasu slilo se mnogo novca jer je veliki broj poreskih dužnika izmirio obaveze prema državi.

BEOGRAD - Boje se blamaže!

Poslednjih dana decembra prošle godine u državnu kasu slilo se mnogo novca jer je veliki broj poreskih dužnika izmirio obaveze prema državi.
Njihovi postupci nisu posledica naglo probuđene potrebe da se u narednu godinu uđe bez dugova, već su posledica straha >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da će njihova imena osvanuti na spisku 100 najvećih neplatiša, koji će Poreska uprava uskoro javno objaviti. Kako Kurir saznaje, na ime neplaćenih poreza i doprinosa građani i preduzeća duguju državi više od 700 milijardi dinara. Polovinu od tog iznosa duguje 100 najvećih dužnika.

Da se ne bi blamirali kad se njihova imena javno objave i svi saznaju da nisu plaćali porez, mnogi dužnici su u poslednjih 20 dana sve platili. Oni su masovno uzimali kredite, što se vidi i po porastu zaduženosti kod banaka. Među njima je najviše najvećih dužnika, koji znaju da sa njihovim firmama niko neće hteti da posluje ako osvanu na tom spisku Poreske uprave. Jasno im je da će njihovi sadašnji partneri, kao i potencijalni, shvatiti da ni njima neće plaćati ako već duguju državi - kaže izvor Kurira.

Naš sagovornik dodaje da su mnogi poreski dužnici iskoristili zakonsko pravo i odložili plaćanje poreza.

(S. T.)

Nenadić: Spiskove je trebalo objaviti ranije

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da su imena dužnika morala biti objavljena ranije.

- Ako je ta mera dala dobre rezultate, onda njeno uvođenje ima opravdanje. Opravdanje ne postoji za Poresku upravu, koja dve godine odbija da postupi po rešenjima poverenika za informacije od javnog značaja i objavi ko su dužnici. To znači da su takvi efekti mogli da se postignu pre dve godine da je bilo volje da se poštuje zakon - naglašava Nenadić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.