PONIŠTEN „JATOV“ TENDER ZA TAKSI USLUGE!

Izvor: Kurir, 14.Jul.2010, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PONIŠTEN „JATOV“ TENDER ZA TAKSI USLUGE!

BEOGRAD - Obezbeđivanje taksi usluga za „Jat“ bilo je protivzakonito!

Uprava za javne nabavke poništila je tender za izbor taksi prevoznika za „Jat“ po zahtevu koji je podneo Granski sindikat taksi vozača „Nezavisnost“. Na taj način proglašeni su ništavnim svi ugovori koji su zaključeni sa taksi udruženjima koja su pobedila na tenderu. Vrednost ovog posla iznosila je oko 3,6 miliona evra, a Kurir je o nezakonitostima u ovoj javnoj nabavci pisao pre više meseci, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su nadležni u „Jatu“ tvrdili da je sve čisto.

- Rešenje Uprave za javne nabavke dobili smo juče. Uprava je donela ispravnu odluku jer je na tenderu za taksi prevoznika bilo više nezakonitosti - kaže predsednik sindikata taksista Svetislav Beljinac.

On dodaje da je tender za taksi usluge „Jata“ objavljen u decembru prošle godine, ali je posle afere koja je izbila u javnosti obustavljen. Ponovo je pokrenut proletos, kada su stigle dve ponude. Kao najbolja izabrana je zajednička ponuda „Beogradskog poslovnog taksija“ i „Beogradskih taksi vozača“.

- Komisija za javne nabavke utvrdila je da su zajednički ponuđači „Beogradski poslovni taksi d.o.o.“ i „Beogradski taksi vozači d.o.o.“ podneli nekompletnu ponudu, koja ne sadrži sva zakonom propisana dokumenta i potvrde koji se uz ponudu moraju priložiti. Komisija za javne nabavke je naložila „Jatu“ da otkloni sve nezakonitosti - kažu u sindikatu „Nezavisnost“.

Beljinac kaže i da ponuđena cena na tenderu za prevoz od Beograda do aerodroma bila nerealno niska, što je takođe ukazivalo da nešto nije u redu sa tenderom.

- U opticaju je bila nerazumna cena od 760 dinara, što je veoma malo za tu relaciju. Po zakonu, u takvim slučajevima tender se ne može smatrati uspešnim - kaže Beljinac. Prema njegovim rečima, jedini motiv sindikata da pokrene poništenje tendera bio je da zaštiti 3.650 beogradskih taksista koji su ušli u kredite za kupovinu novih vozila, a koji ne bi mogli da ulaze na aerodrom da je tender uspeo.

Komisija za zaštitu prava ponuđača donela je rešenje o poništenju tendera 23. juna. Kurir je u međuvremenu slao pitanja generalnom direktoru „Jata“ Srđanu Radovanoviću tražeći pojedinosti u vezi sa tenderom, ali nikakve odgovore nije dobio. Naš list je u Upravnom odboru „Jata“ dobio informaciju da tender za taksi prevoznika neće biti ponovljen, jer su pojedini članovi UO uspeli da spreče sprovođenje te ideje. Umesto toga, postignut je dogovor Aerodroma, Skupštine grada i pojedinih taksi udruženja o otvaranju nove taksi stanice na aerodromu, sa realnim cenama prevoza.

Milan Malešević

Koji je sledeći?

Kurir je u nekoliko navrata pisao o malverzacijama na „Jatovom“ tenderu za izbor taksi prevoznika, ali i o ostalim sumnjivim javnim nabavkama koje su pokrenute u poslednjih godinu dana - kupovini kamiona, izboru PR agencije „Jata“, kupovini laptopova... Poništavanje tendera za taksiste je prvi ovakav slučaj koji je dobio epilog.

Svetislav Beljinac, predsednik Sindikata taksista:

Rešenje smo dobili juče. Uprava je donela ispravnu odluku jer je na tenderu za taksi prevoznika bilo više nezakonitosti

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.