POKLON NIŠLIJE “VIKIMEDIJI” Umetnik na slikama spojio stari i novi Niš

Izvor: Blic, 12.Feb.2017, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POKLON NIŠLIJE “VIKIMEDIJI” Umetnik na slikama spojio stari i novi Niš

Fotografije iz nesvakidašnje kolekcije "Senke starog Niša", autora Nišlije Davorina Dinića, postale su deo „Vikimedijine" ostave (Wikimedia Commons), globalne riznice slobodnih fotografija, audio i video fajlova.

Dinić je, koristeći se starim slikama od pre 50, pa i više od 100 godina, fotografisao iste lokacije u Nišu iz istog ugla, a potom ih spajao u jednu fotografiju, stvarajući nestvarne prizore. Tako se na istoj fotografiji mogu videti i prestolonaslednik Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Sabornoj crkvi nakon oslobođenja 1918. i prolaznici iz sadašnjice; postrojeni nemački vojnici na Trgu Pavla Stojkovića i moderna benzinska pumpa iza njih; srpski vojnik u uniformi pre 100 godina pred Spomenikom na Čegru i moderni turisti... Kolekcija broji oko 80 fotografija iz Niša i Niške Banje, od kojih će polovina biti ustupljena "Vikimediji".

- Prvi put sam se sa predstavnicima "Vikimedije" sreo na festivalu "Nišvil", gde sam imao izložbu. Tada smo prepoznali potencijal za saradnju, pa sam dobio poziv da te dogovore konkretizujemo. Datoteke iz "Vikimedijine" ostave, inače, koriste se za ilustrovanje 290 "Vikipedija" širom sveta - objašnjava Dinić.

"Senke starog Niša" su rezultat Davorinovog istraživanja protoka vremena uz korišćenje starih i novih fotografija Niša.

- Napravio sam selekciju starih fotografija grada, a zatim sam probao da te iste fotografije rekonstruišem u današnje vreme fotografišući iste kadrove. U postprodukciji sam od dve fotografije uslikane na istom mestu, ali u razmaku od 50, 60 ili 100 godina, pokušavao da napravim jednu koja nosi senzibilitet oba vremena. Uradio sam nekoliko probnih snimaka i ostao opčinjen duhom koji iz tih fotografija zrači. Bilo je to kao da je stari Niš odjednom oživeo.

Najveći izazov bio je uhvatiti isti ugao, ali najveće ushićenje, pak, bilo je stajati na istom mestu kao i fotograf koji je slikao isto mesto pre 100 godina.

- Osećaj je zaista neverovatan i zapravo otrežnjujuć jer pomaže da shvatim neprolaznost duha našeg grada, kao i prolaznost nas koji hodamo tim ulicama. U budućnosti će neki drugi ljudi šetati tim istim ulicama... Nadam se će moći makar malo više da cene društvenu i istorijsku težinu tih prizora nego što smo mi to umeli - zaključuje Davorin.

Uspeh u inostranstvu

Dinić je po zanimanju glumac, a fotografijom se bavi iz ljubavi. Njegov rad "Niš timelapse video" pobedio je nedavno na mesečnom festivalu "Hollywood international independent documentary festival - HIIDA Festival", pa će se dogodine u martu naći u zvaničnoj selekciji na kojoj će biti prikazani svi mesečni pobednici u proteklih godinu dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.