POJAČANJE Vojvođanke glume na pirotskom govoru

Izvor: Blic, 10.Jan.2016, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POJAČANJE Vojvođanke glume na pirotskom govoru

Pirotsko pozorište sa tradicijom od 71 godine, profesionalni je teatar sa najmanje glumaca i jednim kuriozitetom. Od osmoro glumaca koliko je u ansamblu, samo je jedna glumica iz Pirota. Ostali su sa strane.

Kažu da se ne osećaju dođošima, brzo su se uklopil i navikli na lokalni dijalekt na kome često igraju predstave.

- Došla sam iz Kule na audiciju pre 23 godine i ostala verna ovom pozorištu sve do danas. Malo mi je u početku bio čudan govor, ali brzo sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naučila i čak zaigrala na lokalnom dijalektu - kaže glumica Natalija Geleban.

Glumac Zoran Živković Žuća je iz Krušara kraj Jagodine a u ovom pozorištu je već 28 godina.

- Dugo sam ovde, mislim da su me Piroćanci prihvatili i lepo se osećam u ovom gradu. Naučio sam dijalekt i igrao nekoliko predstava na pirotskom govoru - kaže Živković.

Marta Keler, još jedna Kikinđanka, članica je ansambla ovog pozorišta već devet godina.

- Pirot je odabrao mene i drago mi je što sam članica ove pozorišne familije. Volim Pirot i oduševljena sam kejom kraj Nišave - kaže Marta.

Trbuhom za kruhom u Pirot je došla Danijela Ivanović iz Prištine i u teatru je 11 godina. Iz susednog Dimitrovgrada došao je mladi glumac Aleksandar Aleksić koji je završio Pozorišnu akademiju u Sofiji 2011. a Milan Nakov iz Babušnice u pozorištu je 15 godina. Aleksandar Radulović je član ansambla 16 godina. U Pirot je došao iz Trebinja.

"Pirotska akademija"

- Za mnoge glumce iz Srbije ovo pozorište bilo je odskočna daska. Ovde su ispekli zanat i otišli u neki veći grad. Naše pozorište i dan-danas mnogi od tih glumaca zovu Pirotska pozorišna akademija - kaže bivši dugogodišnji upravnik Pozorišta Dragoljub Aleksić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.