POGORŠAVA SE POLOŽAJ MEDIJA U SRBIJI

Izvor: Kurir, 12.Maj.2011, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POGORŠAVA SE POLOŽAJ MEDIJA U SRBIJI

BEOGRAD - Mediji u Srbiji tokom 2010. godine bili su u lošijem položaju nego godinu dana ranije, a situacija se kontinuirano pogoršava proteklih šest godina, zaključak je istraživanja američke organizacije Ajreks (Iredž), koje je danas

BEOGRAD - Mediji u Srbiji tokom 2010. godine bili su u lošijem položaju nego godinu dana ranije, a situacija se kontinuirano pogoršava proteklih šest godina, zaključak je istraživanja američke organizacije Ajreks (Iredž), koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je danas predstavljeno u Beogradu.

Indeks održivosti medija u Srbiji za 2010. je 2,06 a godinu dana pre toga bio je 2,07, rekao je nezavisni medijski konsultant Goran Cetinić, predstavljajući rezultate istraživanja. Najviša ocena na ovoj skali je četiri.

"Situacija i trend nisu zadovoljavajući", kazao je Cetinić ukazujući na to da su mediji u Srbiji izloženi najrazličitijim pritiscima, finansijskim i političkim.

"Pritisci su i od strane politike i strane poslovnih krugova. Veliki broj informacija u medijima potiče i od PR centara koji služe da prezentuju nekoga, a ne i objektivno informišu", naveo je Cetinić.

On je naveo da je situacija najlošija po lokalne medije, a dominiraju ekonomski problemi. Istraživanja se sprovode od 2001. Medijski sektor u Srbiji počeo je da se demokratizuje 2001. godine, a položaj medija se ponovo kontinuirano pogoršava od 2005. godine, dodao je on.

"Ipak, pojedini aspekti medijske slike u Srbiji se poboljšavaju posebno kada je reč o slobodnom pristupu informacijama", konstatovao je Centić.

Kako bi se odredio indeks održivosti medija gleda se zbir najrazličitijih kriterijuma. Primena zakonodavnih normi za unapređenje slobode govora Srbiji tokom 2010. je ocenjena sa 2,14, a godinu dana ranije ocena je bila 1,87.

Ocenjuje se i profesionalnost medija, a indeks Srbije za 2010. je 1,74, kao i 2009.godine. Pouzdanost izvora informacija ocenjena je sa 2,27, a godinu ranije bila je 2,28.

Način na koji ekonomsko poslovanje utiče na medije i njihovu uređivačku politiku ocenjen je sa 1,72, a 2009. taj indeks je iznosio 1,96. Delovanje medijskih institucija 2009. godine dobilo je ocenu 2,5, a godinu dana kasnije 2,4.

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za kulturu, medije i informatičko društvo Jelena Trivan izrazila je zabrinutost zbog problema sa kojima se mediji suočavaju, pre svega loše ekonomske sitiacije.

Kao problem ona je istakla i neadekvatno kažnjavanje napada na novinare.

"To stvara atmosferu da su napadi na novinare nekažnjivi, da ne postoji jasan politički stav o tome. Ja bih volela da parlament zauzme jasan stav prema tome", navela je Trivan koja je i narodna poslanica Demokratske stranke.

Srbija dobija medijsku straetegiju

Srbija će sasvim izvesno ove godine dobiti medijsku strategiju, najavio je danas član Radne grupe za izradu tog dokumenta Zoran Sekulić.

"Rad grupe nedavno je počeo i sve ide nekim svojim tokom, generalno krećemo se u dobrom pravcu", rekao je Sekulić, koji je glavni urednik novinske agencije Fonet.

On je na, skupu posvećenom položaju medija u Srbiji, ocenio da će se nakon donošenja medijske strategije videti koliko će država zapravo poštovati taj dokument i usklađivati zakonodavstvo sa strategijom.

Sekulić je podsetio i da Srbija pred Evropskom unijom obavezala da će doneti medijsku strategiju, a u odgovorima na upitnik Evropske komisije navodi se da bi taj dokument trebalo da bude usvojen u prvoj polovini ove godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.