PIRATERIJA ŠTETNA PO ZDRAVLJE

Izvor: Kurir, 06.Sep.2011, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PIRATERIJA ŠTETNA PO ZDRAVLJE

BEOGRAD - Suzbijanje krivotvorenja i piraterije moguće je uz razvoj svesti potrošača da korišćenjem ovih proizvoda mogu da nanesu štetu svom zdravlju i dovedu u pitanje bezbednost ljudi, ali i da se kupovinom te robe pomaže organizovani kriminal i terorizam, izjavila je direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić.

"Oblici krivotvorenja i pitaterije su sve sofisticiraniji i komplesniji, a digitalna tehnologija i internet sa svojom velikom distributivnom snagom čine >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da je borba protiv ovih kriminalnih radnji sve složenija", rekla je Totić.

Ta borba zahteva nove metode i dobro obučene stručnjake u policiji, carini, inspektoratima, tužilaštvima i sudovima, ali i njihovu uzajamnu saradnju, kazala je Totić na Međuregionalnom simpozijumu o sprovođenju prava intelektualne svojine u hotelu "Zira".

Osim toga, prema njenim rečima, neophodna je i saradnja i parnerstvo sa privatnim sektorom, jer samo proizvođač zna koje su obeležja robe na osnovu koje se može prepoznati da li je nešto krivotvoreno ili ne.

Kada je reč o zdravlju ljudi, Totić je istakla da najveću opasnost predstavlja kupovina lekova preko interneta, jer je, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, 50 odsto tako kupljenih lekova krivotvoreno.

"Ipak u Srbiji još nije bilo ovakvih slučajeva, ali je bilo krivotvorenih lekova gde se umesto aktivnih suspstanci stavljaju neke koje nemaju nikakvo dejstvo ili se lekovi kojima je istekao rok stavljaju u nova pakovanja", ukazala je ona.

Totić je podsetila da je u nedavno usvojenoj Strategiji razvoja intelektualne svojine za period od 2011. do 2015. godine planirano da se izvrši koncentracija teritorijalne nadležnosti građanskih i privrednih sudova koji sude u parnicama zbog povrede prava intelektualne svojine, kao i da se osnuje stalno koordinaciono telo za saradnju nadležnih službi.

Krivotvorenje i piraterija su danas deo organizovanog kriminala, a novcem zarađenim od te delatnosti finansira se terorizam i nelegalna industrija u kojoj radnici rade u teškim uslovima i koja se često zasniva na radu dece, upozorila je Totić.

Kada je reč o globalnim trendovima u kršenju prava intelektualne svojine, pravni savetnik Zavoda za patente i žigove SAD Kevin Rozenbaum je naveo da se vrednost piratizovane muzike kreće od 17 do 40 milijardi dolara, filmova od 10 do 16 milijardi dolara, a softvera od 1,5 do 19 milijardi dolara.

Rozenbaum je istakao da se efikasnom zaštitom prava intelektualne svojine mogu ostvariti višestruke koristi prvenstveno u oblasti privrede u cilju povećanja dolaska stranih investicija, jer kompanije neće raditi u sredinama gde se ne poštuju ova prava.

Na dvodnevnom Međuregionalnom simpozijumu, predstavnici 28 država razmatraće mogućnosti unapređenja zajedničke borbe protiv piraterije i krivotvorenja.

Na simpozijumu će biti predstavljen i nacrt dokumenta Svetske organizacije za intelektualnu svojinu - sprovođenje prava intelektualne svojine u državama u tranziciji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.