PATRIJARH USTUPIO NAGRADU BRAĆA KARIĆ PRIZRENSKOJ BOGOSLOVIJI

Izvor: Kurir, 06.Sep.2011, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PATRIJARH USTUPIO NAGRADU "BRAĆA KARIĆ" PRIZRENSKOJ BOGOSLOVIJI

BEOGRAD - Fondacija „Braća Karić” dodelila je u ponedeljak veče u Narodnom pozorištu u Beogradu nagradu za jačanje mira, saradnje i prijateljstva Patrijarhu srpskom gospodinu Irineju koji je tim povodom rekao da se odriče novčanog dela nagrade u korist obnove zdanja Prizrenske bogoslovije

BEOGRAD - Fondacija „Braća Karić” dodelila je u ponedeljak veče u Narodnom pozorištu u Beogradu nagradu za jačanje mira, saradnje i prijateljstva Patrijarhu srpskom gospodinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Irineju koji je tim povodom rekao da se odriče novčanog dela nagrade u korist obnove zdanja Prizrenske bogoslovije.

Nagrade su uručene i bivšem ruskom premijeru Jevgeniju Primakovu, američkoj kongresmenki Korin Braun i glumcu Velimiru Bati Živojinoviću.

„Biram reči da zahvalim porodici Karić koja sledi velike i slavne primere naših srpskih dobrotvora i donatora, a pomenuću samo jednoga koji je blizak mome srcu, ktitora Prizrenske bogoslovije Sime Andrejevica Igumanova. Ovu veliku nagradu ustupam Bogosloviji u Prizrenu koja je doživela sudbinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, rekao je patrijarh Irinej.

On je zatim poželeo, kako je rekao, da se i „drugi imućni ljudi našega naroda ugledaju na njih i slede misiju Fondacije Braća Karić” i dodao da je „Prizrenska bogoslovija opljačkana i spaljena, a srpski narod na KiM doživeo svoje najtragičnije trenutke upravo u 21. veku”.

Nagrada za izvanredan doprinos razvoju ekonomije i međunarodnih odnosa u svetu uručena je Jevgeniju Primakovu koji je istakao da je kao državni službenik, bilo kao ministar ili premijer neke zadatke „obavljao preko volje, a neke iz srca, ali da je Srbe uvek zastupao iz sveg srca”.

„Nisam više u državnoj službi, ali želim da vam kažem da ako nekada budem došao u dodir sa nekim na tim poslovima verujte mi neću omanuti, radiću za vas”, kazao je Primakov, koji je bio ganut izvođenjem pesme Tamna je noć koju je otpevao mladi bariton Marko Kalajanović u pratnji pijanistkinje Milice Sekulić.

Kongresmenka Korin Braun koja je primila Nagradu za razvoj ljudskih prava i demokratije u svetu i poručila je prisutnima da se ne oslanjaju samo na „Martina Lutera Kinga, porodicu Karić i Obamu (američkog predsednika Baraka) već da svako svojim trudom učini svet boljim mestom za život”.

U njenu čast srpsko jevrejsko pevačko društvo Braća Baruh, sa dirigentom Stefanom Zekićem izvelo je gospel.

Glumcu Bati Živojinoviću nagrada je uručena za kulturu i umetnost, a on je u svom govoru pored ostalog rekao da „ovde fail jedna fotelja koja treba da ostane prazna dok ne dođe onaj koji je sve ovo organizovao”, a zatim dodao: „dok se ne vrati kao i moj sin”.

Nagradu za doprinos razvoju multikulturalnog dijaloga među narodima trebalo je da primi austrijski socijalista i evropski poslanik Hanes Svoboda, ali je on bio sprečen da prisustvuje svečanosti, baš kao i predsednik Ruske akademije nauka Jurij Osipov koji je laureat za svetski doprinos naučnoj misli.

Nagradu za naučni i istraživački rad dobili su dr Zdravko Vitošević, dr Branislav Vidić i dr Dragan Milić.

Nagrade su uručili Milanka Karić, Dragomir i Janićije Karić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.