PAPRENE CENE ZEMLJIŠTA KOD PRIJEPOLJA TERAJU KANAĐANE

Izvor: Kurir, 08.Maj.2011, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAPRENE CENE ZEMLJIŠTA KOD PRIJEPOLJA TERAJU KANAĐANE

PRIJEPOLJE - Investitori koji ulažu u „zelenu energiju“ napuštaju Srbiju! Kompanija „Renjuabl enerdži venturs“ (REV) trebalo je u Prijepolju da gradi dve hidroelektrane na reci Lim. Ukupna vrednost - 140 miliona evra! Međutim, kompanija REV prošle sedmice zatvorila je lokalne kancelarije u Brodarevu i Prijepolju?!

PRIJEPOLJE - Investitori koji ulažu u „zelenu energiju“ napuštaju Srbiju!

Kompanija „Renjuabl enerdži venturs“ (REV) trebalo je u Prijepolju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da gradi dve hidroelektrane na reci Lim. Ukupna vrednost - 140 miliona evra! Međutim, kompanija REV prošle sedmice zatvorila je lokalne kancelarije u Brodarevu i Prijepolju?!

- Odlaze jer im je postavljena tipična zamka za investitore, najpre ih pozovu da ulažu, a onda ucenjuju dodatnim zahtevima, što je najčešće provizija za nečiji privatan džep - tvrdi opštinski odbornik Bahrija Beganović.

U REV, pak, tvrde da su se po dobijanju energetske dozvole susreli s „nerealnim zahtevima u vezi s otkupom zemljišta“.

- Verbalna podrška ne gradi hidrocentrale, a vlasnici zemljišta na kojem treba da se grade imaju megalomanske zahteve. S druge strane, politički vrh Prijepolja i NVO sektor bore se, navodno, protiv pregrađivanja Lima. Međutim, neće ostati dosledni jer favorizuju neke druge investitore koji tvrde da žele da grade više manjih hidroelektrana - tvrdi dalje Beganović.

Na potez REV reagovao je i ministar Oliver Dulić:

- Vlada će uraditi svoj deo posla i ukloniti sve pravne prepreke za investiranje u obnovljive izvore energije. Problemi su u nepoznavanju materije i administracije, a nekad i u lošoj nameri.

(E. K.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.