PACIJENTI NA RED ZA INTERVENCIJU STIŽU TEK 2024

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PACIJENTI NA RED ZA INTERVENCIJU STIŽU TEK 2024

BEOGRAD - Liste čekanja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i dalje su duge, što dokazuje i podatak da je na nekim od njih predviđeno da pacijenti na red za intervenciju stižu tek 2024. godine, rečeno je na današnjoj konferenciji kluba "Zdravlje".

Problem sa dugim listama aktuelan je već deset godina, i dok je u kardiohirurgiji situacija poboljšana slanjem pacijenata u inostranstvo, i dalje postoje veoma duga čekanja na operacije u drugim oblastima.

"Veoma problematična >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << situacija je u ortopediji, gde samo na Banjici na operaciju kuka čeka 2.320 pacijenata i jasno je da sistem ne može da odgovori na potrebe korisnika", navela je koordinator projekta "Zdravoskop" Zorica Marković, dodajući da mogućnost preskakanja liste plaćanjem operacije otvara pitanje korupcije u zdravstvu.

Pored dugog čekanja na listama, pacijenti u Srbiji imaju problem i sa dobijanjem informacija o lečenju, na koje imaju pravo, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Budući da je zdravstveni sistem javni sistem koji fukcioniše zahvaljujući finansiranju građana, njegovi korisnici imaju pravo da znaju šta se dešava sa tim novcem i kako se on koristi, ukazao je Šabić.

"Osim toga, obaveza sistema je da poštuje prava građana i pacijenata kada su u pitanju informacije o lečenju, a kod nas se dešava da najbliži srodnici umrlog ne mogu da dobiju podatke o načinu njegovog lečenja", rekao je Šabić.

Nedavanjem informacija, pored toga što se narušavaju prava pacijenata, implicira se da postoje propusti u načinu lečenja, dodao je poverenik, navodeći da se jedan od razloga nalazi u nepostojanju Zakona o zaštiti pacijenata, kojim bi bila regulisana prava korisnika zdravstvenih usluga.

Zbog takvih problema, klub "Zdravlje" nedavno je pokrenuo sajt "Zdravskop", na kome pacijenti mogu da ukažu na ono čime su nezadovoljni u zdravstu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.