Izvor: B92, 13.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ovo je i naše društvo"

Beograd -- Stotine hiljada osoba sa invaliditetom u Srbiji svakodnevno se sreće sa barijerama. Najteže je doći do posla.

U Srbiji živi između 600.000 i 700.000 osoba sa invaliditetom. Više od pola miliona njih je nezaposleno, najčešće zbog predrasuda poslodavaca i njihove nespremnosti da prilagode radno mesto za radnike sa posebnim potrebama. Zbog toga je Ministarstvo ekonomije donelo nacrt zakona koji bi trebalo da pomogne pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Gordana Rajkov, koja život provodi u invalidskim kolicima, radi dva posla. Ona je narodna poslanica u skupštini Srbije i predsednica Centra za samostalni život invalida Srbije. Za sebe kaže da je imala sreće, što se za druge ljude ne može reći i da je osobama sa invaliditetom neophodna podrška društva.

"Nije lako, niti je praktično biti osoba sa invaliditetom, ali meni je to izazov. Ali, zaista, nije praktično, vrlo malo socijalne podrške postoji i ja, da bih funkcionisala, moram da imam nekoga da mi pomogne da obavim neke bazične potrebe, od ustajanja iz kreveta, prelaska na kolica, pa do prevoza", kaže Gordana Rajkov.

Od oko 650.000 osoba sa invaliditetom, koliko ih živi u Srbiji, 70 odsto živi u siromaštvu. Pedeset odsto njih ima samo osnovno ili nema nikakvo obrazovanje. Stopa nezaposlenosti među njima je čak 75 odsto.

Aleksandra Đorđević, iz društvenog preduzeća za zapošljavanje invalida "Sloga", kaže da pri zapošljavanju ovih osoba postoje dve vrste barijera.

"Prvo, tu je nedostupnost poslovnih objekata, nemogućnost prevoza i nedostupnost radnih mesta. Nadam se da će se te barijere prevazići napretkom tehnike i podizanjem svesti ljudi", rekla je Aleksandra Đorđević.

Ona kaže da postoje i psihološke barijere jer većina poslodavaca danas nije upoznata sa osobama sa invaliditetom i njihovim mogućnostima.

"Jednostavno, ne shvataju da mi želimo da ovo društvo bude i naše društvo", kaže Aleksandra Đorđević.

U našoj zemlji firmama koje zaposle osobu sa invaliditetom nude se finansijske olakšice, a nacrtom Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom uvodi se obaveznost njihovog zapošljavanja.

"Svako pravno lice, državna institucija, preduzeće, ustanova, obavezna je da zaposli osobu sa invaliditetom, ukoliko ima više od dvadeset zaposlenih. Ukoliko ima između 20 i 50 – to je jedna osoba sa invaliditetom, i na svakih narednih pedeset po jedna osoba”, kaže Vladimir Ilić, državni sekretar za zapošljavanje Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Ukoliko firma ne zaposli radnika, svakog meseca isplaćuje penale u iznosu tri minimalne mesečne zarade u Srbiji za svaku osobu koju nije zaposlila.

Očekuje se da će zakon biti donet početkom sledeće godine i da će stupiti na snagu 1. januara 2009.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.