Izvor: RTS, 25.Nov.2022, 11:15

Ove godine ubijeno 25 žena u Srbiji, svaka deseta žrtva silovanja ili pokušaja silovanja

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama iz Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena upozoravaju da svet nazaduje u pogledu ženskih prava. U proseku je u 2021. više od pet žena ili devojaka svakog sata ubijeno od strane partnera ili članova njihove porodice, upozoravajući su podaci UN. Istraživanje OEBS-a otkriva da svaka treća žena u Srbiji veruje da je porodično nasilje privatna stvar.
Direktorka Agencije UN Women u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiji Milana Rikanović je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, rekla da je nasilje nad ženama i devojčicama najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu.

"Najnoviji podaci UN-a, pokazuju da su najveća pretnja ženama i devojčicama njihovi najbliži. U 2021. godini, oko 45.000 žena i devojčica širom sveta ubijeno je od strane njihovih intimnih partnera ili drugih članova porodice", rekla je Rikanović.
Navela je da se Srbija danas priključuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama temom Bezbednost žena u javnom prostoru.
"Svaka treća žena doživi nasilničko ponašanje u parku ili na ulici, a svaka deseta žena doživela je silovanje ili pokušaj silovanja u javnom prostoru u Srbiji", rekla je Rikanović.
Svaka treća žena: Porodično nasilje privatna stvarU Srbiji svaka treća žena veruje da je porodično nasilje nad ženom privatna stvar, pokazuje istraživanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

U saopštenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i američke ambasade, podseća se da svi moramo da imamo društvenu i moralnu obavezu da prijavimo saznanje ili sumnju na nasilje i da smo kao društvo spremni da pružimo podršku.
Nasilje nad ženama je rezultat rodnih stereotipa, rodne neravnopravnosti i kulturoloških normi, kaže se u saopštenju i dodaje da problem nasilja nad ženama ostavlja ozbiljne posledice na društvo u globalu, ne samo na zdravlje i dobrobit same preživele.
"Svaki novi slučaj otvara pitanje odgovornosti svih nas i spremnosti društva da prepozna, reaguje i stvori okruženje koje će pružiti podršku, empatiju i sigurnost. Nasilje u porodici, partnerskog i ne-partnersko je ozbiljan problem koji nesrazmerno više pogađa žene i devojčice", piše u saopštenju.
Posebno, dodaje se, zabrinjava to što je za mnoge žene njihov dom postao najnesigurnije mesto za život, a naročito opasan trenutak za ženu je onaj kada odluči da napusti nasilnika.
"Mnogo žena iz različitih društvenih grupa trpi nasilje, ali su starije žene, Romkinje i žene sa invaliditetom u dodatnom riziku i one se izuzetno retko usuđuju da prijave nasilje. Ono što kao pojedinci i kao predstavnici institucija moramo raditi je da razbijamo stereotipe i da pružamo podršku žrtvama porodičnog nasilja, bez osude i kritike", ukazuje se u saopštenju. 
Gojković: Moramo jače i odlučnije u borbu protiv nasilja Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković poručila je da je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, važan za ukazivanje na to koliko je rodno zasnovano nasilje ozbiljan problem, kako kod nas, tako i u svetu.

"U Srbiji je ove godine u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno 25 žena, a u periodu od prethodnih deset godina čak 340. Ovo upozorava da je nasilje prema ženama i dalje prisutno i da u borbu protiv ovog oblika partnerskog i porodičnog nasilja moramo ući jače i odlučnije nego ikada", rekla je Maja Gojković.
Dodaje da je Srbija do sada ostvarila značajan napredak po pitanju stvaranja normativnog i strateškog okvira za borbu protiv nasilja nad ženama u nameri da se radi sistemski i udruženo, kako bi se što brže i efikasnije došlo do održivih rešenja.
"U 2021. godini usvojen je novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, krovni zakon u oblasti zaštite prava žena, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Strategija za suzbijanje i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Prethodno, 2017. godine, počeo je sa primenom i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici", podseća Gojković.
Dodaje, međutim, da je pored dobrog zakonodavnog okvira važno da se ovom problemu, koji pogađa čitavo društvo, pristupi sistemski kroz multisektorsku saradnju.
"Zato ćemo u novom sazivu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost raditi na boljoj koordinaciji ministarstava i drugih državnih organa, kao i na produbljivanju saradnje sa međunarodnim i organizacijama civilnog društva", ističe Gojković.
Napominje da će se Srbija i ove godine priključiti globalnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u kojoj će akcenat biti stavljen na nasilje nad ženama i devojčicama u javnom prostoru, takođe izraženom obliku rodno zasnovanog nasilja.
"Svaki život je podjednako važan i nasilje nad ženama u okviru porodice i partnerskih odnosa nije samo privatni, niti porodični problem. Zato kao društvo moramo ubuduće još više da radimo na promovisanju politike nulte tolerancije prema nasilnicima, da verujemo žrtvama i da ih osnažimo i ohrabrimo da ne ćute i ne zatvaraju oči pred nasiljem, već da ga prijave", kaže Gojković.
Poziva žene da prijave nasilje.
"Želim da pošaljem poruku svim ženama koje su pretrpele, ili još uvek trpe nasilje, da ga prijave, da imaju poverenje u institucije, koje su dužne da odgovore na svaki slučaj nasilja, i pruže neophodnu zaštitu i podršku", navela je Maja Gojković.
Inače, u okviru globalne kampanje "16 dana aktivizma" danas se u parku Kalemegdan, kod fontane Ribar, otvara izložba "Bezbedna svuda". Izložba će trajati do 10. decembra, kada se obeležava Dan ljudskih prava.
Izložbu organizuju Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u Srbiji, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava, Britanska ambasada u Beogradu i JP Beogradska tvrđava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Maja Gojković: Problemu nasilja nad ženama je važno pristupiti sistemski i kroz multisektorsku saradnju

Izvor: Danas, 25.Nov.2022

Pored dobrog zakonodavnog okvira, važno je da problemu nasilja nad ženama, koji pogađa čitavo društvo, pristupimo sistemski kroz multisektorsku saradnju. Zato ćemo u novom sazivu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost raditi na boljoj koordinaciji ministarstava i drugih državnih organa, izjavila...

Nastavak na Danas...

NVO: Izmene Krivičnog zakonika kojima je porodično nasilje postalo krivično delo je ...

Izvor: Beta, 25.Nov.2022

Više nevladinih i organizacija civilnog društva saopštilo je danas da su izmene Krivičnog zakonika pre 20 godina, kojima je porodično nasilje postalo krivično delo, "istorijski datum viševekovne ženske borbe koju danas nastavljamo, i prekretnica u razumevanju porodičnog nasilja u društvu".One...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.