Ova Srpkinja je u zarobljeništvu preživela 322 dana. Njen zločinac uskoro će biti na slobodi (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 18.Okt.2017, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova Srpkinja je u zarobljeništvu preživela 322 dana. Njen zločinac uskoro će biti na slobodi (VIDEO)

Pretili su joj da će joj zarobiti brata i naterati ga da je siluje

Božica Živković Rajilić je Srpkinja, koja živi u Republici Srpskoj. Nastavnica istorije i predsednica Udruženja žena žrtava rata RS. U Beograd je došla sa još tri sapatnice, tri žena žrtve koje su preživele torturu ustaškog i bošnjačkog zarobljeništva. Da Srbija čuje njihov glas, njihovu priču.

"Preživela sam, idem kući" - naslov je dokumentarnog filma koji je u serijalu sa pričama >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << još šest žrtava rata, Božica snimila, ali sve je ostalo na lokalnom nivou.

"Film je emitovan u RS. Kad Anđelina Žoli snimi film u kome su Srbi zločinci, za to zna ceo svet. Za srpske žrtve se ne čuje. Zato smo došle u Beograd, da se naš glas čuje odavde",  kaže Božica.

Svoju tragediju započela je rečenicom:" Moja priča je strašna, ali ja sam preživela, a puno je onih koji nisu. I puno je onih koji su preživele teže grozote".



Sud u Federaciji BiH je protiv zločinca koji je zarobio i mučio Božicu pokrenuo postupak tek kada su dvojica njenih kolega, Rajko i Žarko, koji su sa njom bili zarobljeni, umrli. Osuđen je na tri godine zatvora, i uskoro izlazi na slobodu.



Božica je posle 16 godina borbe sa birokratijom uspela da u RS dobije status civilne žrtve rata. Danas se bori za donošenje novog Zakona koji bi ženama, žrtvama rata omogućio mesečna primanja i olakšice u lečenju.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.