Izvor: B92, 27.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno pismo anesteziologa

Beograd -- Anesteziolozi u otvorenom pismu apeluju na uzdržanost povodom slučaja smrti trogodišnje devojčice posle operacije.

Društvo anesteziologa Srbije i Udruženje anesteziologa i intenzivista Srbije saopštili su danas da je povodom smrti trogodišnje Anje Grahovac u javosti stvorena "situacija koja zamagljuje pravu istinu i činjenice o slučaju i o radu lekara uopšte".

Trogodišnja Anja Grahovac se posle operacije katarakte koju su obavili lekari oftalmološke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ordinacije Ilić na privatnoj klinici Perfekta 21. maja nije probudila iz anestezije, a potom je pala u komu. Hitno je prebačena u Institut za majku i dete, gde je 4. juna preminula, a obdukcionim nalazom je utvrđeno da je uzrok smrti nedostatak kiseonika tokom operacije.

U otvorenom pismu javnosti koje su potpisali i Sekcija za anesteziologiju, intenzivno lečenje i terapiju bola Srpskog lekarskog društva i Društvo intezivista Srbije, piše da deo medija već sudi i utvrđuje krivicu za smrt Anje Grahovac "rečnikom koji je neprimeren, ne čekajući da se utvrde i razjasne činjenice".

"Slučaj se naziva ubistvom, a stručno-medicinska javnost Srbije saučesnicima, skrivačima, a manipuliše se i bolom nesrećnih roditelja", piše u pismu. Dodaje se da je "neodgovornom eksploatacijom tragičnog događaja u javnosti stvorena atmosfera straha i nepoverenja pacijenata u rad anesteziologa i u postojeću medicinsku opremu".

"Smrt Anje Grahovac je strašna i nenadoknadiva tragedija za devojčicu i njene roditelje. Oni, kao i cela javnost, imaju pravo da saznaju istinu. Nama lekarima, a anesteziolozima posebno, je takođe potrebna istina", piše u pismu.

Potpisnici dodaju da su ubeđeni da će svi zajedno istinu i dobiti kroz zvaničnu sudsku proceduru i od ovlašćenih stručnjaka.

U pismu se osuđuje privođenje penzionisanog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu Stanoja Glišića. Glišić je uhapšen po nalogu tužilaštva, osumnjičen da je nesavesno postupao pri davanju anestezije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.