Otvorena pitanja imovine bivše SFRJ

Izvor: RTS, 24.Sep.2009, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena pitanja imovine bivše SFRJ

Pitanja lične svojine, deviznih rezervi, diplomatskih predstavništava, imovine preduzeća bivše Jugoslavije još uvek su otvorena. Objekte srpskih preduzeća u Hrvatskoj su useljeni, pa ostaje nada da će se, u postupku sukcesija, zakonski vlasnici vratiti u svoje objekte.

Pet godina od potpisivanja ugovora o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije, pitanja lične svojine, deviznih rezervi, diplomatskih predstavništava, razmene imovine preduzeća još uvek su otvorena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Prošle nedelje, predstavnici republika naslednica nastavili su, u Beogradu, raspravu o tome kako ubrzati rešenja. Bez obzira na napredak, nastavak pregovora, čiji će domaćin biti Bosna i Hercegovina, dogovoren je za pola godine.

Na narednom sastanku Stalnog mešovitog komiteta za sukcesiju imovine bivše SFRJ biće raspodeljena sva 123 diplomatsko-konzularna predstavništva nekadašnje države.

Vranjski Simpo još uvek se nada da će povratiti robne kuće i skladišta u nekoliko hrvatskih i bosansko-hercegovačkih gradova, čija vrednost je procenjena na sto miliona evra. Oni se uzdaju u Aneks G sporazuma o sukcesiji iz 2004. godine, kojim se predviđa vraćanje imovine sa stanjem na dan 31.12.1990 te godine.

"Nismo uspeli da vratimo imovinu u Hrvatskoj jer se još uvek u tim objektima nalaze drugi, koji su prema odluci hrvatskih državnih orgna useljeni u te objekte. Nadamo se da ćemo se, kao zakonski vlasnici, vratiti u te objekte", navodi Nenad Ilić, posebni savetnik ministra Ekonomije.

Povratak imovine ili isplata novčne naknade

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja kažu da ukoliko ne postoji mogućnost da se vlasništvo nad imovinom vrati na pređašnje stanje, kompanijama isplati novčna naknada.

"Ta novčana naknada, prema domćim procenama, bila bi deo dobijene cene iz privatizacije tih subjekata ili srazmeran deo imovine ili delu procenjene imovine preduzeća koja se privatizuju", rekao je Slađan Disić, direktor Simpa.

Prema propisima koji dozvoljavaju promet nepokretnosti bivših jugoslovenskih republika, nekolicina naših državljana kupila je lokale kombinata Borovo u Srbiji, koje je u međuvremnu koristila firma Boreli u Somboru, koja je i sama bila deo hrvatske firme.

Slobodan Petrović, vlasnik nekoliko lokala Borova, objekte je legalno kupio.

"Mi smo kupili tridesetak lokala, uknjižili ih, platili porez i država je to prihvatila. Sada imamo problem sa Borelijem koji ne znam na koji način koristi imovinu i neće da izađe iz lokala", navodi Petrović.

Mnoge firme i pojedinci u protekle dve decenije razmenjivali su imovinu ili je prodavali bilo nagodbama ili posredstvom advokta.

U saopštenju, izdatom posle sastanka sukcesora u Beogradu, kaže se da je postignut značajan pomak u nalaženju rešenja. Pravi test okončanja ovog posla moći će da se vidi u broju stranih investitora koji će doći u region.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.