Otvorena nova sala za operacije na srcu

Izvor: Blic, Tanjug, 24.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena nova sala za operacije na srcu

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije juče je otvorena nova sala sa najsavremenijom opremom. U sali će se obavljati svi rutinski operativni zahvati iz oblasti kardiohirurgije, uz istovremeno uvođenje svih novina iz ove oblasti.



Prema rečima direktora Kliničkog centra doc. dr Đorđa Bajeca, nije samo otvorena nova sala već su poboljšani uslovi lečenja i u svim ostalim salama. Ova nova, kako je rečeno, doprineće lečenju većeg broja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kardiovaskularnih pacijenata. Do daljeg će se u novoj sali raditi samo jedna intervencija dnevno, jer veći broj ne može da podrži intenzivna nega. Na operaciju čeka više od 1.000 pacijenata, a svakog dana se u salama KCS uradi do sedam kardiohirurških intervencija.

- Na Klinici za kardiologiju 2000. godine su urađene 2.093 koronarografije, a prošle godine dva puta više. Pre osam godina je rađeno samo 199 dilatacija koronarnih arterija sa implantacijom stenta godišnje, a prošle godine čak 2.085. Umesto nekadašnjih 400 operativnih zahvata na srcu, trenutno se radi 1.200 godišnje. Sa čak 800 slučajeva naša institucija ima najveću pojedinačnu seriju bolesnika operisanih zbog rupturirane aneurizme trbušne aorte u svetu - naveo je dr Bajec.

U Srbiji se ovakve intervencije rade u tri centra i to u pet kardiohirurških sala u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje”, od juče u tri sale u KCS i tri u Kamenici. Ipak, i da ima više sala ne bi bilo koristi za pacijente, jer u njima ne bi imao ko da radi. U Srbiji ima jako malo stručnjaka, kardiohirurga.

Liste čekanja

Na intervencije u KCS čeka se oko godinu dana, u Institutu za kardiohirurgiju u Sremskoj Kamenici oko šest meseci, a najveće liste čekanja su u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje”. Tu čeka oko 2.000 pacijenata, a za neke intervencije se dolazi na red za dve godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova operaciona sala u Institutu za kardiovaskularne bolesti

Izvor: 24sata, 23.Feb.2009, 16:37

U novoj sali će se obavljati svi rutinski operativni zahvati uz istovremeno uvođenje novina koje se budu pojavile.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.