Otvorena Fijatova fabrika

Izvor: Kurir, 17.Apr.2012, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena Fijatova fabrika

Srbija je pokrenula reforme i izgradila infrastrukturu - zato smo ovde, rekao Serđo Markione, direktor „Fijat-Krajslera“

KRAGUJEVAC - Vatreno krštenje!

Na drugi dan Vaskrsa 1999. NATO avioni srušili su „Zastavu“, a juče, 13 godina kasnije, „Fijat“ je u Kragujevcu otvorio jednu od najmodernijih fabrika automobila na svetu. Svečanosti su prisustvovale brojne srpske i italijanske zvanice, koje su u špaliru dočekivali radnici „Fijata >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << “.

Serđo Markione, direktor grupacije „Fijat-Krajsler“, rekao je da veliku zahvalnost duguju bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

- Ovde smo zbog toga što je Srbija sprovela reforme, izgradila infrastrukturu i dinamično okruženje atraktivno investitorima, ovde su ljudi koji imaju iskustvo u pravljenju automobila. Gledao sam u SAD emisiju „60 minuta“ o životnom putu Novaka Đokovića. Novak je primer odlučnosti, snage i svega onog što je srpski narod spreman da učini. To nas je privuklo - kazao je Markione, dodajući da je fabrika u Kragujevcu redizajnirana i opremljena najsavremenijom tehnologijom.

Premijer Srbije Mirko Cvetković naglasio je da je rekonstrukcijom fabrike završen važan deo projekta, a da počinje još važniji, koji treba da vrati uloženih milijardu evra i donese profit.

- Na modelu „fijat 500 L“ piše „Made in Serbia“. To podiže ugled našoj zemlji u svetu. Ovaj projekat načelno odslikava politiku Vlade, nastojanje da poveća izvoz, smanji spoljnotrgovinski deficit i podstakne domaću industriju - naveo je predsednik Vlade.

Svečanost je završena dovoženjem „fijata 500 L“ na podijum, a posle radnika koji su ga pravili, na novi model svoje potpise su stavili Slavica Đukić Dejanović, v. d. predsednika Republike, premijer Mirko Cvetković, italijanski ambasador u Srbiji Armando Varikio, Serđo Markione i ostali rukovodioci „Fijata“.

Tadić ručao s Markioneom

Kandidat za predsednika Srbije sa liste „Izbor za bolji život“ i lider Demokratske stranke Boris Tadić sastao se juče, uoči svečanog otvaranja kragujevačke fabrike „Fijat automobili Srbija“ (FAS), s generalnim direktorom grupacije „Fijat-Krajsler“ Serđom Markioneom. Tadić je na radnom sastanku s Markioneom na beogradskom Kalemegdanu razgovarao o planovima za dalji razvoj fabrike FAS.

Hronologija

1953 - osnovana fabrika Zastava automobili

1954 - počela saradnja Zastave i Fijata

1992 - prekinuta saradnja

2004 - šuška se o novoj saradnji

2005 - ugovorena montaža „zastave 10“

2007 - počela montaža

2008 - potpisan ugovor o zajedničkom ulaganju Srbije i Fijata

2009 - počela proizvodnja „punta“

2010 - proizveden poslednji automobil iz Zastavinog programa

2012 - otvorena fabrika Fijat automobili Srbija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.